Tag en dram fra haven

Konservér havens bær og frugter ved at hælde spiritus over dem.

Bær på flaske

Frugtåret har været forrygende. Træer og buske har hængt så tungt, at fugle og insekter måtte hjælpe én af med alle de kirsebær, der næsten plagede en i sommer.

Og på en måde under man dem det jo ikke rigtig, dyrene, ligegyldig hvor buddhistisk man er. Men desværre kan man jo ikke bare samle til forråd som med f. eks. nødder.

Man bliver nødt til at spise frugterne med det samme - eller komme dem i glas og flasker. Hældt over med eddike eller spiritus.

Det er nu heller ikke så tosset endda. Vi holder os til spiritussen i denne artikel. Det er værd at prøve, og det er forholdsvis nemt. Man skal bare være omhyggelig med, hvad man gør. Og hvis man gør det helt forkert, kan man faktisk ryge direkte i fængsel uden at indkassere så meget som en krone.

I princippet findes der to grundtyper for spiritus med frugt. Frugtsnaps, som ikke er sød. Og frugtlikør, som netop er sød. Og af en eller anden helt besynderlig grund har der stort set aldrig været tradition for kommercielt at lave frugtspiritus i Danmark, på trods af at vores klima giver os vel nok nogen af verdens bedste frugter. Kirsebærvin er vel, hvad vi kan svinge os op til. Det er dog heldigvis ved at ændre sig.

Frankrig er et foregangsland

I Frankrig har man i århundreder lavet frugtspiritus i den helt store stil. Både snaps og likør. Frugtsnapsen er deres udgave af »livets vand« , nemlig såkaldt eau de vie, som er destilleret spiritus lavet på gærede frugter.

Hjemmelavet cassis

Solbær 100 gram hvid økologisk sukker vodka fyld en tom vodkaflaske halvt med solbær. Hæld 100 gram sukker i og fyld flasken med vodka. lad flasken stå et års tid. Tip det er slut med de søde bær for i år, men måske er du heldig at have en pose solbær liggende i fryseren, og den kan sagtens bruges.

En fransk eau de vie er en klar, stærkt smagende spiritustype med mere eller mindre frugtafsmitning i smagen. Mange kender Poire med pære og Framboise med hindbær. Men der findes talrige varianter lavet på f. eks. jordbær ( Fraise), blomme (Pruneau eller Vieille Prune), solbær ( Mûre) eller kirsebær ( som kaldes Kirsch).

Eaux de vie er klare, fordi de ikke lagrer på træfade eller tilsættes farve. Undertiden staves eau-de-vie som her med bindestreger, og »eaux« er flertalsformen. Franskmænd kalder også deres klare frugtbrændevine for »alcool blanc« , altså bogstaveligt hvid alkohol.

Selv om man kunne have lyst, så er det ikke tilladt i Danmark at lave sin egen frugtsnaps, altså at destillere hjemmelavet frugtvin. Det er ganske enkelt ulovligt, men i modsætning til f. eks. i Sverige og Norge er der heller ikke den store tradition for hjemmebrænderi i Danmark.

Heldigvis kan man » snyde « og komme frugt direkte i spiritus, f. eks. en helt neutral billig vodka. Rigtig eau de vie bliver det selvfølgelig ikke, bl. a. fordi man ikke kan undgå sødmen (og farven) fra frugten, men det kan komme til at smage godt alligevel.

Det er stort set umuligt at give en egentlig opskrift på, hvilken frugt og hvor meget frugt der skal bruges, endsige hvor længe det skal trække. Det er bl. a. afhængigt af, hvor meget frugtsmag snapsen skal have, men derudover er det dels en smagssag, men også et spørgsmål om, hvad den skal drikkes til.

Helt på herrens mark behøver man dog ikke være, hvis man vil komme frugt på spiritus.

Frugtlikører

I Frankrig laves der også mange søde likører.

De hedder »crème de et eller andet« alt afhængig af den smag, likøren er tilsat. F. eks. » crème de kakao« , »crème de menthe« osv. En crème har oftest én distinkt smag, og der laves crème af de fleste frugter.

Herhjemme er fransk solbærlikør, crème de cassis, vel den mest kendte, fordi den bruges i en Kir, men efterhånden har flere fundet ud af at hælde andet end blot solbær i deres mousserende hvidvin. Det smager også dejligt med f. eks. lidt fersken, jordbær eller hyldebær.

Min kone tyer dog til solbærrene, og vi er velsignet med mange buske på vores weekendhusgrund på Møn. Hvert år plukker hun så mange, hun orker, og lægger dem på billig neutral vodka sammen med sukker.

Cassis smager godt i både champagne, hvidvin og rødvin.
Vinen skal i alle tilfælde være tør og ikke for blomsteragtig.
Traditionelt blev der brugt vin fra Bourgogne. Man kan lave likør på tilsvarende vis af samtlige frugter.

Faktisk smager de fleste frugter på spiritus godt både med og uden sukker. Hvis man har lavet en frugtsnaps, som man ikke synes er faldet helt så heldig ud, som man havde håbet på, så kan en lille smule sukker hjælpe.

Hvis ikke den skal trække længere, kan man med fordel bruge flydende sukker, som bliver opløst hurtigere end krystalsukker.

(Det laver man ved at opløse meget sukker i lidt kogende vand og lade det afkøle.) Og så er der i virkeligheden ikke meget andet at sige end: Bare se at komme ud i naturen. Gå nogle gode lange ture.

Og tag plastikposer med. Det er aldrig til at vide, hvad man støder på eller falder over.

Hvad kan jeg finde i naturen lige nu?

Der er rige muligheder i haven, skoven, marken og vejkanten.

Hvis du plukker ved vejkanten, så skal du dog huske at vaske frugterne grundigt.

Hyben. der findes cirka 10 vilde rosentyper i danmark, og frugterne fra dem alle kan bruges. klitrosen (pimpinellifolia) er yderst velegnet og manges foretrukne, mens den, de fleste bruger til hybenmarmelade ( rugosa), ærlig talt er lidt kedelig.

Hyldebær. Hyld er en gammel lægeurt, og afkog af bærrene blev brugt mod forkølelse og influenza. Så hvorfor skulle hyldebærsnaps ikke have samme gavnlige virkning? Rønnebær. de er ikke bare sure, de er også bitre. rønnebær indgår bl. a. i gammel dansk. rønnebær er bedst at plukke og bruge efter nattefrost, da de så er mindre bitre og mere søde - og det fjerner også den parasorbinsyre, som i meget store mængder kan være skadelig. for en sikkerheds skyld bør man komme dem i fryseren i 24 timer før brug.

Pærer. Hvis man er heldig, kan man finde vilde pærer i skov-eller vejkanten. de er særlig gode. i frankrig er der tradition for at bruge den engelske sort, der hedder Williams, til eau de vie'en Poire William. det er blevet en specialitet at sætte flasker på træerne, så pærerne vokser inde i flasken, hvorefter eau de vie'en bliver fyldt på.

Slåen skal også have nattefrost eller en tur i fryseren.

Man kan hælde både vodka og gin på bærrene. Begge giver efter et halvt års tid en pragtfuld snaps. Slåen er også dejlig med lidt sukker.

Alle danske æblesorter passer perfekt til snaps, men såkaldte madæbler er næsten bedst, f. eks. Belle de Boskoop. madæbler kræver dog længere trækketid.

Også paradisæbler og vilde æbler er perfekte til frugtsnaps, både med og uden sukker.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Guide for nybegyndere

  • Skønnest er det, hvis man har sine egne frugttræer, -buske og -planter, eller hvis man har gode naboer eller familie, hvis frugtpark man kan trække på eller rane. Men selvfølgelig kan man købe god dansk frugt i forretningerne og bruge den til sine frugtsnapse.
  • Alle frugtsorter kan bruges, men det kan anbefales at bruge noget, man kan lide i forvejen.
  • Frugter kan aldrig trække for længe. det kan godt være, de smager anderledes, end man havde forestillet sig, men der trækker sjældent for mange grimme f. eks. bitterstoffer ud, så snapsen bliver decideret udrikkelig.
  • Derfor er en frugtsnaps i princippet aldrig » færdig « . nogle vælger ganske vist at filtrere den, men det er en smagssag og et temperamentsspørgsmål.
  • Jo mere modne frugterne er, desto bedre, når de skal trække. Og jo sødere, desto kortere tid går der, før snapsen smager af noget.
  • Jo fastere frugten er, desto længere skal den trække. Altså: æbler skal trække længere end blommer.
  • I stedet for blot at bruge flasker kan man også bruge syltetøjsglas. det muliggør også, at man kan lægge hele æbler eller pærer i spiritus.
  • Hvis du skærer frugten, f. eks. æbler og pærer, i stykker, afkortes trækketiden. lad dog ikke afskåret frugt ligge og ilte. kom straks i spiritus.
  • Fyld generelt glas og flasker halvt op med frugt, og fyld glas og flasker helt med spiritus derefter.
  • Hvis det er muligt, så hav flasker og glas stående fremme, så man kan følge med i processen. det er flot, som farverne ændrer sig.
  • Sørg for at lave nok, så du kan prøvesmage i løbet af processen. Tag jævnligt et lille bløp og gør dig dine notater, mentalt eller i en lommebog, så du kan huske processen næste år.