Samvirke samvirke@fdb.dk

Skal man skylle frugt?

Fra barnsben har vi alle lært, at pæren eller æblet skal skylles før brug. Og det er der gode grunde til, først og fremmest fordi, der er bakterier på frugterne. Gudrun Hilbert fra Fødevarestyrelsen forklarer, hvad et lille brusebad betyder for frugthygiejnen
Af Kasper Kierkegaard | 1. september 2010
Frugt skylles
Gør dig selv en tjeneste og skyl frugten

Frugten møder mange bakteriekilder

I sit korte liv kommer et æble i berøring med mange bakterier, dels i forbindelse med dyrkningen, og dels fordi frugt ofte ligger åbent frem i supermarkedernes frugt- og grøntafdelinger, hvor forbrugerne kan tage dem op og overføre skidt fra hænderne.

Det forklarer Gudrun Hilbert fra Fødevarestyrelsen, som arbejder med kemisk fødevaresikkerhed og pesticider i frugt og grønt.

Skylningen forebygger sygdom

Når man så står i køkkenet derhjemme, og æblet er fisket op af emballage-posen, anbefaler Hilbert, at man skyller det under rindende koldt vand og tørrer det af bagefter.

»Det mindsker risikoen for at blive syg af bakterier og virus, og det vasker også partikler af fra luftforurening. Der er nogle grønthandlere, der har sådan en udstilling ude foran, hvor der kører trafik forbi, og da er det også en fordel at skylle og vaske frugten. Og så er der også pesticiderne, som delvist kan blive skyllet af. Det er på mange måder en god ide at skylle.«

Økologisk frugt skal også skyldes

Alle typer af frugter understreger Hilbert - konventionelt som økologisk - bør få det samme styrtebad under den kolde vandhane, med mindre der er tale om eksempelvis bananer, hvor skrællen blot betragtes som en uspiselig gul frakke.   

»Der er ingen forskel. Det er stadigvæk en god ide at skylle. Der kan også sidde snavs og bakterier på økologisk frugt.«

Pesticider i frugt er ikke farligt

I Fødevarestyrelsen har man foretaget en stikprøvekontrol af frugt for at undersøge pesticidindholdet. Undersøgelsen, der er fra 2008, viser blandt andet, at 44 pct. af den frugt, som var produceret i Danmark, var helt fri for pesticider.

I langt hovedparten af de prøver, hvor pesticidrester blev opsporet, er der tale om meget små mængder, som ligger under den fastsatte grænseværdi. I forvejen ligger grænseværdien langt under grænsen for, hvornår sprøjtemidler fra et sundhedsmæssigt perspektiv begynder at give problemer.  

Mere om sundhedsmyter