Samvirke samvirke@fdb.dk

Mors deller er de bedste

Stærke følelser knytter sig til frikadellen. Vores måde at lave frikadeller på er med til at give os identitet
Af Inger Abildgaard | 2. februar 2006

Frikadellen er hjerteblod

Frikadellen er hellig og den er mors. Det står fast. Måltids- og ernæringschef Grethe Andersen har for sin organisation, Danske Slagterier, stået for en research på området.

»Svaret fra 57 husstande kom ret entydigt: Den bedste frikadelle er mors frikadelle, til nød svigermors. En objektiv sandhed om danskernes yndlingsfrikadelle fandtes ikke. I stedet stod det klart, at stærke følelser knytter sig til denne ene ret. Vores særlige frikadelle er med til at give os identitet.

Frikadellen og julemiddagen kan starte et skænderi

»Hver gang to nye mennesker flytter sammen, får man en forhandlingssituation om julemiddagen og om frikadellen,« hævder Grethe Andersen. Ikke noget kan på samme måde skille vandene. Når man ved, hvordan en frikadelle skal laves, lukker man totalt af over for alternativer.

Grethe Andersens gode frikadellefars

En god frikadellefars laver man ifølge Grethe Andersen af 500 gram kød tilsat 1 dl mel, 1 dl mælk, et æg, et revet løg og salt og peber. Herefter kan der skejes ud med revet citronskal, persille, hvidløg, hakkede soltørrede tomater eller revne squash og gulerødder, når det skal være på den sunde måde.

    

Tilhørte overklassen

Frikadellen er folkelig, men engang var den overklassemad, der smagte af eksotiske krydderier.En gammel opskrift giver anvisninger på at opbløde brunkager i dejen, de giver både konsistens og eksotisk krydderi.

Først i 1860'erne begynte høkerne at sælge hakket kød og madpakker i gaderne. Kødhakkemaskinen blev først almindelig omkring år 1900.

Langt tilbage i tiden har kødet krævet den største del af arbejdsindsatsen. Historiker Bente Leed fortæller, at kødet først blev findelt med en kniv og bagefter stødt i en stor gulvmorter.

Frikadellen består


Frikadellen er en lille, sej slider. Derfor glider den ikke ud af vores madkultur, spår cand.brom. Sisse Fagt fra Danmarks Fødevareforskning. Hun stod for et år siden for offentliggørelsen af den store kostundersøgelse om udviklingen af danskernes madvaner. Frikadellen kan skifte position, måske spiser man tranebær og pesto til, men den er stadig med, og en frikadelle er stadig en frikadelle.

Mere om madhistorie og - kultur