Elsk dine rester

I spisehuset Rub&Stub reddes resterne, før de når skraldespanden. Køkkenchef Søren Grimstrup er redningsmanden.

Søren Grimstrup er kok i restauranten, og han skal hver dag lave en menu på tre retter af mad, der ikke nåede ud til forbrugerne. Resterne skal sættes sammen, så de spisende gæster kan se, hvordan madspild nemt kan formindskes.

Alle ingredienser skal bruges

Søren Grimstrup står i køkkenet i Spisehuset Rub&Stub i Københavns indre by. Han skal finde på dagens menu ud fra det, der er i køleskabet i dag, men modsat så mange andre restauranter kan han ikke vælge og vrage mellem ingredienser. Rub&Stub er nemlig fokuseret på madspild, og alle ingredienser skal bruges op.

Derfor skal køleskabet finkæmmes, og resterne fra dagen før skal under lup, så intet får lov at slippe gennem kokkenes fingre og ned i skraldespanden. Et kig i køleskabet afslører en stor rest af fisk, og derfor kommer der en paneret skrubbe på menuen, bladbeden er blevet lidt kedelig, så den bliver stuvet, og gårsdagens kålrabiragout er blevet for kedelig til genservering, så den får en renæssance som veggie-delle.

Dagens menu strikkes sammen

I takt med at døren til køleskabet går op og i og flere og flere madvarer finder vej frem til køkkenbordet, bliver dagens menu strikket sammen på computeren foran ham. Bladbede, asparges og kartofler bliver fundet frem, overblikket bliver dannet, og det sidste punktum bliver sat på computeren. Det hele ender med en forret, tre forskellige hovedretter og en dessert.

 

Donationer 

Hvad gør vi andre med vores slatne grøntsager, det tørre brød og den sidste sjat kødsovs, der er tilovers fra dagen før? Meget kunne tyde på, at det ender i skraldespanden. Ifølge Miljøministeriet er mad det, vi ærgrer os mest over at smide i skraldespanden, men alligevel er vi slemme til det. Det anslås, at danske hjem smider 237.000 ton spiselig mad ud hvert år.

Læs mere om