Jernmangel: Hvilke fødevarer indeholder mest jern?

Kød, frisk og mørkegrønne grøntsager indeholder meget jern. Men hvilke fødevarer, hvilken mad indeholder mest jern? Her får du en oversigt over, hvor du lettest finder jern i maden.

Jern er et nødvendigt næringsstof for kroppen. En af jernets vigtigste funktioner er at transportere ilt rundt i kroppen. Og jernet optager vi gennem vores mad.

Hvilke fødevarer indeholder jern?

Danskernes jernindtag kommer primært fra kød, men brød og andre kornprodukter, frugt, grøntsager og kartofler er også en god kilde til jern.

Ifølge fødevarestyrelsen vil du, hvis du spiser planterigt efter ’De Officielle Kostråd’, især få jern fra følgende:

  1. Kød
  2. Fisk
  3. Mørkegrønne grøntsager som f.eks. spinat, broccoli og grønkål, pak choi, rucola og bladbede (sølvbede)
  4. Havregryn, rugbrød, fuldkornsbrød
  5. Bælgfrugter som f.eks. brune, hvide og sorte bønner, kidneybønner, linser og kikærter

Kilde: Fødevarestyrelsen

Her er nogle fødevarer med et højt indhold af jern. Jernindholdet er i parentes angivet i mg pr. 100 g:

  1. svinelever (13)
  2. sesamfrø (9)
  3. musling (8)
  4. cashewnød (6)
  5. knækbrød, hvede-, grahamstype (5)
  6. bønner, røde kidney, tørrede, rå (5)
  7. kikærter, tørrede, rå (5)
  8. havregryn (4)
  9. hakket oksekød (2)
  10. rugbrød (2)

 

Kilde: Frida - Parametre (fooddata.dk), DTU Fødevareinstituttet 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

De generelle symptomer på jernmangel (med ledsagende blodmangel) er:

  1. Træthed
  2. Svimmelhed
  3. Nedsat fysisk ydeevne
  4. Hjertebanken
  5. Åndenød
  6. Hovedpine
  7. Susen for ørerne

Kilde: Sundhed.dk