Honning hjælper mod pollenallergi

Honning tilsat birkepollen kan mindske allergisymptomerne i birkepollensæsonen.

Honning med ekstra pollen

Et dagligt indtag af honning tilsat birkepollen forud for pollensæsonen kan mindske allergisymptomerne, når tallene for birkepollen ryger i vejret. Det skriver Astma-Allergi Danmark i Astma-Allergi Bladet for maj/juni 2012.

Det er finske forskere, der har gennemført et studie med 50 forsøgspersoner, der blev delt op i tre grupper. En gruppe der spiste honning tilsat birkepollen i løbet af vinteren, en anden, der bare spiste almindelig honning og en tredje kontrolgruppe, der ikke spiste honning.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Halvt så meget medicin med honning

I den efterfølgende sæson for birkepollen oplevede forsøgspersonerne, der havde spist honning med birkepollen, at de havde langt færre høfebersymptomer, at dagene uden symptomer var fordoblet og at de i løbet af birkepollensæsonen havde brugt halvt så meget antihistamin som kontrolgruppen.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Almindelig honning har også en virkning

Gruppen, der spiste almindelig honning, klarede sig også godt i den efterfølgende birkepollensæson. Den eneste forskel på denne gruppe og gruppen, der havde fået tilsat birkepollen i deres honning, var, at de brugte en smule mere antihistamin, end dem der havde fået birkepollen tilsat honningen.

Doseringen er vigtig

Da honning i sig selv også indeholder store mængder pollen, kan det give allergiske reaktioner, hvilket de finske forskere også oplevede under forsøget.

I begyndelsen af forsøget gav man testpersonerne 1 gram honning dagligt, hvilket svarer til cirka en dråbe honning, og herefter øgede man gradvist mængden til 8 gram eller cirka en teskefuld honning.

Honning er et godt supplement til medicin

Forskerne ønsker stadig at undersøge, hvad en sikker dosis er, og hvordan den bedste sammensætning af honningen er. Men indtil videre tyder meget på, at honning tilsat birkepollen og almindelig honning kan bruges som et supplement til behandling af birkepollenallergi.

Læs mere om