JulJul / Se hele temaet

Snapsetid - se 8 populære snapse

Snapsen har en fast plads på de danske frokostborde, og efterhånden er der kommet rigtig mange forskellige typer snaps. Samvirke giver her en oversigt over 8 populære snapse.
Af Tekst: Ole Knudsen | Foto: Jeppe Carlsen | 25. juni 2012

Snaps eller akvavit, livets vand, har en lang historie

Snapsen har fået en renæssance. For kun få år siden blev snaps betragtet som fuldemandsdrik, men med den nye fokusering på nordisk mad er snapsen igen blevet populær.

I 60' erne og 70' erne var en julefrokost i familiens skød eller sammen med venner utænkelig uden en flaske Rød Aalborg. Det er dog en rigtig mandesnaps, og med tiden kommer der flere og flere mildere smagsvarianter. 

Men snaps har alle dage været noget farligt stads. I gamle dage blev brændevin rent faktisk brugt til krudtfremstilling, da det bandt krudtet godt sammen og gjorde det nemmere at antænde. 

Men snaps eller brændevin har også sine gode sider. I gamle dage mente læger, at naturen kunne kurere alle sygdomme, og diverse udtræk af fx planter og bark blev oftest blevet lavet i alkohol – og det gælder stadig meget naturmedicin, f.eks. hele A. Vogels sortiment.  

De Danske Spritfabrikker blev grundlagt i 1846, og især i sidste halvdel af 1800-tallet finjusterede de deres kartoffelsnaps, så den blev sublim og faktisk verdensberømt. Ved verdensudstillinger vandt deres Taffel Akvavit – det er den vi kalder Rød Aalborg – guldmedalje, bl.a. i Philadelphia i 1876 og Paris i 1900.

 

Forbrug/Tema

Temaet  Jul

Artikler