SaltSalt / Se hele temaet

Fakta: Kend dit salt - 8 forskellige slags

Samvirker drysser med det fine bordsalt, det grove salt og det eksotiske fra Himalaya. Se 8 forskellige slags salt, og hvad de koster.
Af Astrid Skov Andersen | Foto: Kim Kragh-Møller | 26. juni 2012

Sydesalt udvindes over åben ild

Sydesalt udvindes i store jernpander over åben ild. Sådan gjorde man i Middelalderen, og i dag bruger man sydemetoden blandt andet på Læsø og ved Mariager Fjord, hvor det særligt salte vand bliver varmet op. Når temperaturen stiger, fordamper vandet, og saltet samler sig på bunden af karret og kan skovles op til tørring.

Vakuumsalt

Dette er i dag den mest brugte proces til produktion af salt. Opvarmet vand bliver pumpet ned i salthorsten, hvorefter saltet bliver opløst. Saltopløsningen bliver pumpet op til overfladen og renset for urenheder. Derefter bliver saltvandet bragt til kogepunktet under vakuum i store fordampningskedler for at producere det fine vakuumsalt, vi kender fra vores hverdag. Dette salt bliver brugt som industrisalt, som vejsalt, i catering- og restaurationsbranchen og i vores egne hjem.

Salt ved fordampning

I varme lande kan man lade sol og vejr tage sig af saltproduktionen. Havvand ledes ind i store bassiner, hvor solens varme fordamper vandet, så der til sidst kun er salt tilbage. Det rosafarvede Himalaya salt stammer fra Pakistan, hvor et helt urhav er tørret ud og har efterladt saltet på bunden.

Sundhed/Tema

Temaet  Salt