Sådan vælger du den rette type lim

Det kan være en stor udfordring at vælge den rigtige type lim, hvis noget for eksempel er gået i stykker. Med hjælp fra handyman Kuno Bonne kommer vi her med nogle bud på, hvordan du vælger lim, der holder.
Lim og træ.

Trælim er godt til andet end bare træ. Hvis materialerne, du skal lime sammen, kan suge fugt til sig, er trælim den bedste løsning.

Sådan limer du træ og materialer, der suger fugt til sig

Står du med et par stykker træ eller andre materialer, der kan optage fugt, skal du gå efter ganske almindelig hvid trælim. Det forklarer handyman Kuno Bonne, der blandt andet er kendt fra tv og er en af de faste eksperter på hjemmesiden handyman.dk. 

»Et trick er at fugte materialet let med vand eller spyt, der hvor det skal limes sammen. Suger det fugt til sig, skal man gå efter trælim – også selvom det ikke er træ,« siger han og fortæller, at trælim danner en slags anker inde i materialet, som ofte er stærkere end materialet selv.

Plejer du ellers at lime gips eller keramik sammen med andre limtyper end trælim, bør du i stedet holde dig til limen fra sløjdlokalet. Og så er det let lige at tørre den overflødige lim af med en fugtig klud, fordi limen er vandopløselig.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Sådan limer du plast 

Problemet med at få ting til at hænge sammen med lim kommer især, når materialet ikke kan suge til sig. Som for eksempel plast. Der findes utallige typer plast, og derfor er det svært at lave en lim, der rent kemisk passer til alle typer. Læs mere om limning af plast her.

»Kontaktlim hæfter ikke altid lige godt på plast. I nogle tilfælde kan det være en fordel at bruge en lim, der ikke hærder 100 procent hårdt op, når du skal lime plastik, især når der er tale om glatte flader, der skal limes sammen,« siger han.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Sådan limer du materialer, der ikke suger fugt til sig

Når du skal lime materialer, som ikke suger fugt til sig, er det vigtigt at slibe overfladerne med fint sandpapir – så hænger de nemmere sammen, når du limer.

Du skal dog altid huske, at hvis du limer en ting, som er knækket, så skal du ikke slibe i bruddet, da disse to dele passer helt unikt sammen. Ved at slibe ødelægger du derfor det unikke mønster. 

Sådan limer du sko og andre ting i bevægelse

Har du eksempelvis brug for at lime dine sko, skal du bruge en mere fleksibel limtype. Trælim, som man ellers bør bruge til emner, der suger fugt til sig, er nemlig ikke særlig effektivt til ting, som skal være i bevægelse – som for eksempel sko. 

»Universallim kan være godt her, men igen gælder det om at ramme den rigtige lim til netop dette materiale. Sørg igen for, at limen er af den slags, der hærder fleksibelt op,« siger Kuno Bonne.

Det kan altså være svært at finde den helt rette type lim, og derfor kan det være en god idé at spørge i byggemarkedet, hvis du står med en ting, du ikke har haft held med at lime sammen med de typer lim, du har i skuffen.

Læs mere om