Sådan finder du grøn strøm

Mere end 40 procent af Danmarks samlede strøm kommer fra vindenergi. Et nyt mærke gør det nemmere for dig som forbruger at være sikker på, at den strøm, du køber, stammer fra bæredygtige kilder. Se, hvordan du finder grøn strøm til din husholdning

Grøn strøm er først rigtigt bæredygtigt, når du er med til at udbygge kapaciteten af eksempelvis vandkraft eller vindkraft.

Mærkningsordning med blade hjælper dig til grønnere strøm

Når vinden blæser, producerer Danmarks vindmøller masser af strøm, og når solen skinner, gør solcellerne det samme. Andelen af ”grøn” strøm stiger år for år i Danmark, viser opgørelser fra det statslige Energinet, der holder styr på elforsyningen i Danmark. Rigtigt mange danskere efterspørger også klimavenlig strøm.

Du kan også få grøn strøm for eksempel fra vindmøller eller solceller hjem i din kontakt. Næsten. I hvert fald kan du være med til at øge efterspørgslen efter den grønne strøm og dermed understøtte udbygningen af en mere klimavenlig energiproduktion. Det kræver blot, at du vælger el fra en leverandør, der sikrer, at strømmen er klimavenlig, og siden 1. september har et mærke med blade hjulpet forbrugerne på vej.

Strøm med 1 grønt blad

Strøm, der er er mærket med 1 grønt blad, er baseret på 100% vedvarende energikilder – for eksempel vindmøller eller solceller. Det er altså strøm produceret på vedvarende energi. Elhandlerne skal dokumentere oprindelsen af strømmen og kunne give en deklaration, der viser, at strømmen stammer fra 100% vedvarende energikilder.

Strøm med 2 grønne blade

Strøm mærket med 2 blade er endnu mere klimavenligt. Ud over at strømmen skal være fra 100% vedvarende kilder, skal energiselskabet også investere i at begrænse udledningen af CO2. Tiltagene skal beskrives og dokumenteres.

Læs artiklen: Sådan skifter du elleverandør

 

Her kommer strømmen i din stikkontakt fra:

Vind: 45%

Biobrændsler: 14%

Vand: 10%

Affald: 4%

Atomkraft: 5%

Sol: 4%

Kul, brunkul, olie og andre fossile kilder: 18%

Kilde: Energinets miljødeklaration for den gennemsnitlige sammensætning af strøm 2019

Ingen garanti for, at strømmen i præcis din kontakt er grøn

På markedet i dag findes der ikke løsninger, der kan sende strømmen direkte fra en bestemt havvindmølle og hjem til din stikkontakt, så det præcis er vindmøllestrøm, der bruges til din madlavning.

Et badekar. Sådan skal du forestille dig den strøm, vi bruger i Danmark. Noget kommer fra vindenergi, noget fra solen, noget fra afbrænding af affald eller fra atomkraft – for i perioder importerer vi også strøm fra Tyskland og Sverige, hvor en mindre del af strømmen er produceret på atomkraftværker. Strømmen er nemlig sammensat fra forskellige kilder i løbet af et døgn og over et år, så vi sikrer, at der altid er elektricitet nok, også når det ikke blæser.

Køber du grøn strøm, så sikrer du en efterspørgsel på strøm fra eksempelvis vindmøller – og håbet er, at manges efterspørgsel vil få flere til at rejse vindmøller.

Er du en rigtig klimatosse, køber du grøn strøm fra en leverandør, der bruger en del af prisen på 1 kWh til at udbygge den grønne strøm – altså garanterer en større udbygning af den vedvarende energi. På den måde bliver vi mindre afhængige af kul, olie og atomkraft i fremtiden.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Det økologiske råd: Vedvarende energi er ikke garanti for mest mulig bæredygtighed

Når du skal vælge leverandør af grøn strøm, skal du se dig lidt for og vælge den løsning, som giver dig bedst samvittighed.

På hjemmesiden grøntelvalg.dk, der er lavet af Det Økologiske Råd, vurderes forskellige strømtyper.

»Vi opfordrer alle forbrugere til at foretage et grønt valg af elprodukt. Det koster lidt mere, men vælger man blandt de bedste produkter, gavner merprisen klimaet«, siger Søren Dyck-Madsen, der er energi- og klimamedarbejder hos Det Økologiske Råd.

Du kan se mere om grøn strøm på grøntelvalg.dk

For at komme i de bedste kategorier er det ikke nok, at strømmen kommer fra vedvarende kilder til energi. En stor del af elproduktionen kommer i forvejen fra vindmøller, så det er først, når man gennem elregningen støtter en udbygning af bæredygtig energi, at strømmen kommer i de bedste bæredygtighedskategorier.

Det officielle mærke for grøn strøm er lavet af Forbrugerombudsmanden, og bag mærket står blandt andet organisationer som Dansk Energi, De frie Energiselskaber, Forbrugerrådet Tænk og Rådet for Grøn Omstilling.

Her finder du prisen på grøn el med 1 eller 2 blade:

Læs mere om