Så meget bør du spare op

Opsparing er ikke det sjoveste at bruge lønnen på, men det betaler sig i længden. Men hvor meget bør man spare op til uforudsete udgifter – og hvad med pensionen? Samvirke har ringet til Carsten Holdum, cheføkonom i Forbrugerrådet, og bedt om et par gode råd om opsparing.

Spar op - det betaler sig både på den lange og den korte bane. Oven i hatten får du den dejlige følelse af at kunne gå og glæde dig til at købe den nye ting, du så brændende ønsker dig.

Hvor meget bør jeg spare op i dagligdagen?

 

  • Opsparing er vigtig. Du bør altid have en økonomisk buffer på cirka 50.000 kroner på en konto. Så har du handlemuligheder, hvis der pludselig dukker et godt tilbud op, og du har noget at gøre godt med, hvis bilen pludselig brænder sammen, eller du bliver syg.

 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Hvornår skal jeg spare op?

 

  • Opsparingen skal begynde så snart, din økonomi ændrer sig, og du enten begynder at tjene mere eller bruge mindre. F.eks. når du som ung bliver færdig med at studere og får et fast job, eller når du senere i livet ikke længere skal betale til daginstitutioner eller forsørge hjemmeboende børn.
  • Et hverdagsforbrug er svært at justere på, når det er, som det er, så det er med at tænke sig om, når du pludselig får flere penge mellem hænderne.

 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Hvor meget skal jeg sætte ind på min pensionsopsparing?

 

  • Pensionsopsparingens nødvendige størrelse er en individuel vurdering. Du skal gøre op med dig selv, hvor mange penge, du tror, du får brug for, når du skal på pension. En god rettesnor er at kigge på dine venners og families pensioner. Lever de, som du forventer at leve som pensionist? – og hvad betaler de ind hver måned  og i hvor mange år?
  • Et standardbeløb kan være, at du skal sætte en sjettedel af din løn - før skat - ind på din pensionsopsparing. Men det vil altid være et individuelt valg, om man vil køre Rolls-Royce eller tage bussen.

 

Er det en god ide at betale mit huslån ud med min pensionsopsparing?

 

  • Hvordan du sparer op – om du køber aktier eller obligationer eller betaler af på et boliglån – er op til dig. Bare husk, at hvis du betaler en masse penge ind på din pension, så er de låst.
  • Falder huspriserne pludseligt, og har du behov for at flytte, kan prisfaldet risikere at låse dig fast til dit hus, fordi dets værdi nu pludselig er mindre værd, end den sum penge, du har lånt i banken. Derfor kan det være en god ide at betale noget af huslånet ud.

 

Er det en god ide at betale mit forbrugslån ud med min pensionsopsparing?

 

  • Generelt er det to stærke muligheder – at afdrage gæld og spare pension op. At nedbringe gæld vil for de flestes vedkomende give det bedste afkast – du får simpelthen mere ud af pengene ved at slippe fri af det dyrt forrentede forbrugslån, end ved at spare op på din pensionsopsparing.
  • Ulempen ligger dog lige for – er du typen, der blot går ud og pådrager dig endnu et forbrugslån, er du lige vidt – og nu uden pensionsopsparing. Og så er du på den. Det smarte ved en pensionsopsparing er netop, at du ikke kan komme til pengene så let og dermed ikke bare får dem klattet væk på impulsivt forbrug.
  • Afbetaling på forbrugslån med pensionspenge giver frihed. Hvis, men kun hvis, du har selvjustits nok til at spare pension op efter endt afbetaling af lånet og ikke falder for fristelsen og etablerer et nyt forbrugslån, er denne løsning en god ide.

 

Læs mere om