Køb en brugt cykel uden at blive snydt

Brugte cykler er ikke altid en flad og faldefærdig fornøjelse. Faktisk er der penge at spare, hvis du blot ved, hvad du skal gå efter.
Samvirke har talt med cykelmekaniker Thomas Jensen fra BrugteCykler.dk, og han giver dig her et par konkrete råd til, hvad du skal kigge godt efter, når du vil købe en ny brugt cykel
Køb en ny brugt cykel

Selvom andre har haft fornøjelsen af en cykel, kan der sagtens være mange gode kilometer tilbage i den. Men kig dig for og brug din sunde fornuft, råder cykelsmed.

Vrik i pedalerne

Krankboksen i bunden af cyklens stel og der, hvor pedalerne sidder fast, er dyrt at få repareret eller erstattet, så tag et godt tag i pedalerne og vrik fra side til side.
Pedalerne skal sidde så fast, at de kun kan bevæge sig i de to retninger, som de er beregnet til.

Lyt til gearet

Gearkassen, på cykelsprog kaldet bagnavet, er også en af de dyre dele på din cykel. Løft derfor bagagebæreren med den ene hånd og giv baghjulet en tur med den anden hånd. Lyder gearet velsmurt og giver en regelmæssig kliklyd – eller lyder det, som om der er knasende sand i?
Lyt godt efter – et nyt gear kan let koste 1000-2000 kroner.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Kør sadlen op og ned

Størrelsen på cyklen skal være korrekt, så medbring en umbraco-nøgle, hvis du skal se på cyklen et andet sted end i en cykelforretning. Det er nemlig meget vigtigt, at du kan justere både saddel og styr op og ned uden problemer, og at disse dele ikke er angrebet af rust.
Sidder du for lavt eller for højt på din cykel, kan du risikere at skade knæ og andre led.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Drej hjulene

Fælgenes og hjulenes tilstand overser mange brugtcykel-shoppere. Du bør give begge hjul et spin og kigge på dem henholdsvis bagfra og forfra – hjulet skal dreje ’lige’ og må ikke ’slå’ til siderne.
Slår hjulet sig, er fælgene skæve og dermed ikke særlig holdbare – og en ny fælg kan let koste op til 700 kroner.

Tag en tur

Man køber ikke en bil uden at prøvekøre den. Det samme bør du gøre med din nye cykel. Brug din sunde fornuft Se dig godt for og lyt efter din mavefornemmelse – virker sælger pålidelig nok?
Også når du kigger på brugte cykler, gælder det, at når noget lyder, som om det er for godt til at være sandt, så er det det ofte også.

Husk låsekort

Selvom du køber en brugt cykel, skal du have et låsekort på låsen, så du ved et eventuelt tyveri kan bevise over for dit forsikringsselskab, at låsen er godkendt.

Tjek stelnummeret

Det er meget vigtigt, at du har helt styr på, om den cykel, du køber, er stjålet. Har cyklen ikke et stelnummer, eller er det ridset væk eller fjernet på anden måde, kan den højst sandsynligt vise sig at være stjålet.

Læs mere om