BøgerBøger / Se hele temaet
Samvirke samvirke@fdb.dk

Unge indvandrere er ivrige boglæsere

Næsten en tredjedel af de unge indvandrere læser bøger hver dag. Blandt etniske danskere er det kun lidt over 20 procent, som dagligt hiver en bog frem. Til gengæld er de unge vilde med elektroniske medier.
Af Kristian Herlufsen | Foto: Colourbox | 23. september 2011
Bogstaver
Unge er vilde med SMS og internettet - og kun hver femte åbner en bog hver dag.

Flere aviser og flere bøger

Bøger er hyggelige og gode til afslapning – hvis det da ikke lige er dem, man skal læse for at følge med i skolen. Sådan tænker flertallet normalt, men bøger står ikke på listen over de medier, som flertallet af unge danskere mellem 13 og 23 år bruger hver dag. Det viser en undersøgelse af de unges medievaner, som DREAM, der er et dansk forskningscenter, der forsker i undervisningsmaterialer, medieforbrug og mediematerialer, har foretaget.Hver femte unge læser dagligt i en bog, viser undersøgelsen, men ser man på gruppen af unge indvandrere i samme alder, er lysten til at læse bøger større. Næsten hver tredje indvandrer i gruppen mellem 13 og 23 år læser dagligt bøger, fortæller Kirsten Drotner, der er professor ved Syddansk Universitet og leder af DREAM.

»Det er interessant, at de unge indvandrere læser flere bøger. De læser også flere aviser, og vi forestiller os, at de unge med anden etnisk baggrund er mere interesserede i omverdenen,« siger Kirsten Drotner.

Se ud over næsetippen

Udover en større andel af avislæsere og boglæsere, er gruppen af unge indvandrere også mere flittige brugere på sociale medier. Gruppen er mere aktiv på facebook og kommenterer mere på, hvad deres venner laver, end de etnisk unge danskere.

»Unge indvandrere er gode til at bidrage og dele. De ser langt længere end deres egen næsetip,« siger Kirsten Drotner.

Generelt er de unge indvandrere storforbrugere af medier, men når det kommer til læseevnen, er der flere med en dårlig læseevne i forhold til gennemsnittet blandt unge på samme alder.

»Når man ser disse unge i PISA-undersøgelserne, er der mange, der klarer sig dårligt. Når de her unge kommer i skolen, sker der noget. Det er som om, skolen ikke passer til dem,« siger Kirsten Drotner.

Kommenter artiklen

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.
Forbrug/Tema

Temaet  Bøger