Tips til studerende: Sådan finder du en bolig inden studiestart

Det kan være svært at finde rundt i boligjunglen, når jagten på tag over hovedet går ind. Samvirke giver dig her et overblik over dine muligheder som boligsøgende studerende.
Nøgle i lås

Lange ventelister er ikke den eneste vej til en ny bolig. Brug dit netværk og vær opsøgende over for private udlejere.

Begynd boligjagten så tidligt som muligt

Du behøver ikke nødvendigvis vente med at søge bolig, til du sætter dine fødder på campus. Allerede som 15-årig kan man blive skrevet op i de almennyttige boligselskaber, og du kan mange steder skrive dig på venteliste til et kollegie op til et år før studiestart. På den måde kan du opbygge anciennitet et godt stykke tid før studiestart og dermed give dig selv et forspring i boligsøgningen.

Afsøg terrænet

Flere af de større studiebyer har samlet en lang række af områdets kollegie- og ungdomsboliger på ét sted, så du kan skrive dig op til flere boliger på én gang og dermed kun skal udfylde ét ansøgningsskema. Nedenfor finder du direkte links til den almene anvisning i landets fire største byer:

Kollegier og lejeboliger, der er privatejede, hører dog ikke under den almene anvisning og vises derfor ikke i databaserne. Dem skal du selv finde og kontakte direkte. Eksempelvis findes 4. maj-kollegierne, ligesom der findes kollegier for unge mødre eller kollegier ejet af banker og pensionsselskaber til deres kunder eller kundernes studerende børn. 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Tag, hvad du kan få

Når du starter på et nyt studie, kan det være en god idé at droppe idéen om en drømmebolig til at begynde med og i stedet huske på, at tag over hovedet som udgangspunkt er det vigtigste for dig lige nu. Søg derfor vidt og bredt, herunder fremlejede boliger, bofællesskaber og værelser. Når først du har et sted at bo, kan du senere hive drømmen om eget karbad og fransk altan frem igen og søge videre.    

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Søg uden for centrum

Der er rift om boligerne i de større byer, og huslejen er i mange tilfælde tårnhøj, så snart du bevæger dig ind mod byen. Føj derfor forstæderne til din boligsøgning, da du kan være heldig at finde noget hurtigere og billigere et par kilometer uden for centrum. Husk også, at mange uddannelsesinstitutioner ofte ligger lidt uden for byen, så bare fordi dit nye hjem ikke ligger i gågaden, kan den stadig have en central placering i forhold til dit studie. 

Tjek, om der er boliggaranti i din studieby

Flere studiebyer har boliggarantiordninger, som sikrer, at du som nytilflyttet studerende ikke står uden bolig ved studiestart. I nogle byer betyder garantien, at du kommer foran i køen og bliver tilbudt en bolig, hvis du ikke har fundet noget at bo, inden studiet påbegyndes. I andre byer vil du blot blive tilbudt en midlertidig bolig i en kort periode, indtil du finder et fast sted at bo, eller eventuelt blive skrevet på en akutliste. Ikke alle studiebyer yder boliggaranti, så tjek med kommunen, inden du flytter.

Brug dit netværk og benyt dig af alternative medier

Ledige lejeboliger og værelser uden venteliste finder hver dag vej til diverse boligsites, Facebooksider og andre medier som Den Blå Avis og lokalsprøjten. Opdater dig derfor jævnligt på de forskellige platforme, og bed også familie, venner og kolleger om at holde et vågent øje med deres netværk.    

Søg sammen med nogen

Kollektiver og bofællesskaber skaber ofte råderum i budgettet, fordi I er flere, der deles om udgifterne og dermed også huslejen. Søger du bolig sammen med flere, kan I altså søge bredere. På findroommate.dk kan du søge deleboliger og samtidig finde potentielle bofæller, hvis du mangler én eller flere at søge din kommende bolig med.  

Skriv en god ansøgning

Alt afhængig af, hvad du søger, kan du komme ud for at skulle skrive en motiveret ansøgning. Det gælder eksempelvis, hvis du søger et kollegieværelse på et privat kollegium, et kollektiv eller en lejebolig eller værelse uden om den almene anvisning. I din ansøgning til kollegier og kollektiver er det en god idé at lægge vægt på, hvordan du kan bidrage til det sociale liv, mens du i ansøgningerne til lejligheder og værelser kan fokusere mere på dine roligere interesser, renlighed og ansvarlighed. Husk altid at vedhæfte et billede i din ansøgning.

Læs mere om