Sådan laves poseteen

Tebreve er tenydelse uden løsslupne blade. De første teposer var af silke. De nyeste fremstilles af nylon.

I England, der er verdens mest tedrikkende nation, foretrækker de posete

Vand bliver til te på få sekunder

Tebrevet skal ned i koppen, og tråden skal hænge ud over porcelænskanten, så det lille firkantede papirmærke ikke drukner. Det er den største udfordring, vådt papir i bunden af en kop er ikke lækkert. Så hældes det kogende vand på, den gyldne farve siver ud i væsken som fra en farvepatron. Vand bliver til te på sekunder. Det er nemt. 

Men er det mon rigtig te? Eller gulv-opfej. Måske er vi nogle, der har svært ved at fatte tillid til de flade papirpakker, der hver indeholder to strøgne teskefulde te, to gram. Og hvad med papirbrevene? Hænger de sammen af lim og farlige giftstoffer?

Verden vil have nem te

Tebrevene haler ind på løsbladste. Tebreve haler ind på løsbladste i popularitet. I 2008 udgjorde brevte 18 procent af det samlede marked for te i verden. I England udgjorde brevteen 94 procent af markedet.  I tedrikkernes højborg er det altså helt acceptabelt at sætte læberne til en kop brevte.  

Den første tepose var en silkepose

Den første tepose blev designet i 1908, og det var en silkepose. Silkeposen blev afløst af en gazepose, som igen blev afløst af papirposerne. I 1960’erne udgjorde brevteen fem procent  af al te, der blev drukket i verden, men så kom der gang i markedsføringen af brevte, også i Danmark: »Er De udkørt kl 3? Medova te tager trætheden,« lød et kendt slogan. 

Efter te i papirposer er nu også nylonposer kommet til.  Det nye materiale sikrer, at vandet kan strømme igennem posens masker og frigøre al smag fra bladene, og bladene har god plads til at folde sig ud i de pyramideformede poser. 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Fjern belægning og pletter

Sådan fjerner du belægning fra garvesyren i tekruset: Brug en halv citron, der har været presset, dvs. som ellers skulle smides væk. Den er blød og nem at »vende vrangen ud på«. Gnid koppen indvendigt med den, og belægningen forsvinder. • Giv også tekanden en tur udvendigt en gang imellem. Sådan en citronklud kan godt ligge i sæbebakken og bruges nogle gange, inden den kasseres.

Sådan fjerner du pletter fra kaffe eller te på tøj:Hæld varmt vand i en balje sammen med et par dråber opvaskemiddel.Dyp trøjen eller dugen i vandblandingen og skrub på pletten med en blød børste, indtil pletten er væk.Forsvinder pletten ikke, kan du med fordel duppe den med glycerin og lade den hvile fem timer i en lufttæt pose.

Hvordan er det så med den te, der fylder mest i skufferne i køkkener og på arbejdspladser, den almindelige, sorte brevte, er den lavet af rigtige teblade?

Tebladene i brevte er identiske med løsbladste, fortæller Tanja Pedersen fra Unilever, der forhandler Lipton Te. Laver du brevte uden tilsat smag, er teen i brevene helt almindelig te uden tilsætningsstoffer eller hjælp af nogen slags. Men teen er mere finmalet, fordi store teblade ikke kan fyldes i poserne uden at ødelægge dem. Det er derfor, teen i poser virker lidt smuldrevorn. Det betyder ikke noget for smagen. Bruger man samme type te, vil man få den samme smag, uanset om den er mere eller mindre finmalet, fortæller Tanja Pedersen.

Tebreve forsegles, de limes ikke

Papiret omkring teen limes ikke, poserne er fremstillet af papir, der forsegles med en lille mængde varmeforseglende materiale, der er godkendt til formålet.

Selve teen kommer af blade fra tebusken Camellia sinensis. Det er den tebusk, al ægte te, eller oprindelig te, fremstilles af. Teen høstes i Kenya, Malawi, Tanzania eller Sri Lanka. Voksne landarbejdere høster den, og al Lipton te, der sælges i Europa, er certificeret af Rainforest Alliance, som arbejder for miljømæssig, social og økonomisk bæredygtighed.

Sort te er te, der er blevet iltet

Tebrevene indeholder sort te modsat grøn te, hvid te eller oolong te. Sort te har gennemgået en iltningsproces, der blev udviklet, for at te skulle holde til transporten, dengang engelske sejlskibe fragtede te fra Kina til Europa. De friskplukkede teblade tørres og knuses. Tebladenes  indholdsstoffer oxideres naturligt af luftens ilt under indvirkning af bladenes enzymer og skifter karakter. Det kaldes fermentering. Men fermentering er et misvisende udtryk, fordi ingen mikroorganismer medvirker i processen. Iltningen sker i løbet af få timer, fra teen er plukket.

Den sorte te udskibes og pakkes i breve på fabrikker i Katowice i Polen eller Bruxelles i Belgien.

Læs mere om