BøgerBøger / Se hele temaet
Samvirke samvirke@fdb.dk

Omgivet af gamle venner

Illona Aalykkes mange bøger har givet hende både indsigt og hyggelige timer. Derfor føles det trygt at have dem stående i stuen.
Af Bente Schmidt | 1. november 2008
Ilona Aalykke nænner ikke at smide sine bøger ud. Bøger giver tryghed.

Øverst oppe i en opgang på Vesterbro i København bor 42-årige Illona Aalykke i en mindre toværelses lejlighed. Hun har valgt at indrette sig med få ting, der alle har stor betydning for hende, og derfor har bøgerne fået en fremtrædende plads i den lille stue.

»En bog er som en gammel ven. Den bringer minder om den fantastiske ferie, hvor jeg læste den, eller husker mig på en bestemt stemning eller sindstilstand,« siger Illona Aalykke som en forklaring på, hvorfor bøgerne får lov til at stå i flere lag i reolen. For ikke at tale om de seks flyttekasser, fyldt med bøger, der sikkert ikke bliver læst igen, men i stedet samler støv på loftet. Hvorfor sorterer hun ikke i dem og smider de bøger ud, som hun ikke har tænkt sig at læse mere?

»Det kan man da ikke,« siger Illona Aalykke og ser nærmest forarget ud ved tanken. »Bøgerne har sjæl. Hver for sig har de gjort indtryk på mig og været med til at skabe min identitet, så jeg kan ikke bare smide dem ud.«

I stedet er det planen, at bøgerne skal gives væk til venner eller til antikvariatet, men der sniger sig et lille måske ind i sætningen, da Illona Aalykke fortæller om planerne. For tanken om at skille sig af med de gode venner er ikke rar. De har været hendes flugt fra virkeligheden, pirret hendes fantasi og fungeret som dejlig afslapning i mange år.

Lige siden hun lærte at læse, har bøgerne fyldt en stor del af hendes liv og været hendes tro følgesvende. Hun er altid i gang med at læse mindst en bog og ofte flere på samme tid. Hun arbejder som purser i SAS og har altid en bog med i kufferten, når hun tager på arbejde. Der ligger også en bog på natbordet, og en ved sofaen. Og så lige en i tasken, som bliver læst, når hun sidder i toget.

»Bøgerne er en del af mig, og jeg kan slet ikke forestille mig at bo i et hjem uden bøger, så de får lov til at fylde en del,« siger Illona Aalykke.

Læs som PDF:


Artikel side 1

Mere om fritid

Forbrug/Tema

Temaet  Bøger