Samvirke samvirke@fdb.dk

Økologisk babymad - på den ærlige måde

Sund, hjemmelavet og økologisk mad til de små. Mange forældre drømmer om selv at stå ved gryden og lave babymaden, men når det ikke. Lovemade har fremstillet økologisk babymad på den hjemmelavede måde.
Af Kristian Herlufsen | Foto: Lovemade | 24. juni 2011
Babymad
Lovemade har lavet økologisk babymad, der kan tages direkte op af fryseren.

Op i den høje stol og på med hagesmækken.

Allerede tidligt i livet skal børn lære, at mad er andet end modermælk, og i begyndelsen er mos af frugt og grøntsager det store hit, når forældre skal lokke ny mad i den lille. Men ambitionerne om hjemmelavet mos hver dag kan være svære at holde, når hverdagen også går op i gråd og for lidt søvn.

Den oplevelse havde Silvia Wulff, der har opfundet babymaden Lovemade:
»Jeg havde selv intentionen om at lave masser af hjemmelavet mos. Sundhedsplejersken foreslog, at man lavede rigeligt med mos og frøs ned i små plastikbøtter. Men det tog mere energi at være nybagt mor, end jeg troede, og derfor fik jeg sjældent lavet den store portion babymos.«

Sukker øger fedmerisikoen. 

Supermarkederne bugner med mad på glas til de mindste forbrugere – alt fra bananmos til spaghetti bolognese kan hives ned fra hylderne i både økologiske og konventionelle versioner, men flere ernæringseksperter har kritiseret maden for at være for sød. EU har påbudt babymadsproducenterne at sænke indholdet af sukker og fjerne en række tilsætningsstoffer. Sukkeret er fjernet, men i stedet er der tilsat en række sødestoffer, så babymaden stadig – ifølge ernæringseksperterne – er for sød i forhold til almindelig kost. Og en for sød start på livet kan føre til kræsenhed og fedme.

Diskussionen om sukker og tilsætningsstoffer var sammen med ønsket om mere hjemmelavet mad med til at sætte gang i produktionen af babymaden under navnet Lovemade.

»Jeg oplevede selv behovet for kvalitetsconvenience. Jeg ville ikke gå på kompromis med kvalitet eller samvittighed,« fortæller Silvia Wulff, der før sin barsel og Lovemade arbejdede med produktion af tv og film.

De rigtige æbler

I første omgang kontaktede Silvia Wulff de to kokke Nikolaj Kirk og Mikkel Maarbjerg for at få hjælp til at udvikle forskellige opskrifter, som passede til børns smag, og som kunne spises af børn, der er helt ned til fire måneder gamle.
Kokkene gik i køkkenet for at finde forskellige opskrifter og råvarer. Æblerne var en af de ingredienser, hvor de to kokke havde mange forskellige sorter til afprøvning for at finde den rigtige smag og konsistens.

Samtidig var Viffos, som er et uafhængigt videnscenter for fødevarer, involveret i projektet. Viffos har blandt andet sikret, at maden er ernæringsmæssigt i orden i forhold til små børn, ligesom de har udarbejdet varedeklarationerne.

Gryderne simrer i Sverige 

Babymaden fra Lovemade er økologisk, og de seks forskellige varianter bliver produceret i Sverige hos en virksomhed, som i forvejen laver forskellige økologiske fødevarer til danske kunder. Råvarerne bliver kogt i store kar, hvorefter de moses, så det har den helt rigtige konsistens til små babymunde.

»Især til små børn er det vigtigt, at mosen er lind. Når børnene bliver lidt ældre, kan de bedre klare lidt grovere mos – og derfor har vi også en mos med små stykker mørt oksekød,« siger Silvia Wulff.

Samtidig er der valgt krydderier til de forskellige retter, og derfor kan de små smagsløg blive »udfordret« med blandt andet havtorn, hvidløg og laurbær. Når mosen har kogt færdig, bliver den hældt i bægre, der både er egnet til nedfrysning og optøning og tilberedning i mikroovn. Mosen bliver frosset ned på fabrikken. Nedfrysningen skal gøre holdbarheden længere og bevare smag og konsistens.

»Vores babymad er helt uden tilsætningsstoffer, og vi har ingen trick i produktionen. Vi har ikke brugt forskellige e-numre til at øge holdbarheden, men når mosen er på frost, kan den holde op til 12 måneder i fryseren,« fortæller Silvia Wulff.

Ingen tilsætningsstoffer betyder også, at der ikke er tilsat farve til de seks varianter i Lovemade. Filosofien er, at maden skal være, som man selv ville lave den derhjemme.

»Forbrugerne skal ikke stå med vores mad og tænke: Hvad betyder geleteringsmiddel? Og hvad gør risstivelse og citronsyre i min babys mad? Vi vil gøre en forskel og allerhelst sætte en ny standard for babymad,« forklarer Silvia Wulff.
Filosofien om ingen hemmeligheder betyder også, at alle Lovemades opskrifter kan hentes fra firmaets hjemmeside, hvis man har lyst – og overskud – til at gå i gang hjemme i køkkenet.      

 

Mere om baby