Fru Grøn: Tænk dig om før du bruger eddike til rengøring

Eddike som skyllemiddel, vinduespudsning eller til afkalkning af elkogeren? Der findes masser af husråd, som anbefaler eddike i rengøringen, men virker de i praksis? Og er der nogen du decideret bør holde dig langt fra? Det svarer fru Grøn på her.

Mange bruger almindelig lagereddike til afkalkning i den daglige rengøring. Men det er ikke altid en god idé. Bolius’ rengøringsekspert fru Grøn har set nærmere på eddike som afkalknings- og rengøringsmiddel.

Fakta om Eddike:

Den eddike, de fleste bruger til rengøring, er den vi kender som lagereddike.

Der findes en klar lagereddike, som er fremstillet ved gæring af biologisk materiale, den har normalt et eddikesyreindhold på 5 % og indeholder naturlige aromaer. Den har også en brun variant som indeholder aromastoffer og et karamelfarvestof (E150c), som giver eddiken den brune farve.

Som noget nyt forhandles også en eddike under navnet Husholdningseddike på 10 %. Den indeholder ikke E150c og konserveringsmiddel, men aromastoffer og kan i skrivende stund kun købes online.

Se ARLAs eddike-guide

Det skal du IKKE bruge eddike til

  1. Brug IKKE eddike som skyllemiddel. Det er et gammelt råd, at eddike klarer farverne på tøjet og gør det mindre stift. Rådet har rod i en tid, hvor man vaskede tøj i hånden med soda og sæbe. I dag er vaskemaskiners skyllemiddelbeholder ofte for lille til den mængde eddike, der skal anvendes for have en effekt. Derudover er eddike mere flydende end skyllemiddel vil i nogle vaskemaskiner, løbe direkte ned i tromlen i selve vaskeprocessen, hvilket er meget uheldigt, da det neutralisere vaskevandet, så rengøringseffekten nedsættes kraftigt. Sidst men ikke mindst indeholder nogle eddiketyper sukker og aromastoffer – fx den brune husholdningseddike – som kan sætte sig i tøjet og vaskemaskinen.
  2. Eddike dræber IKKE effektivt bakterier. Da eddike er sur, med en pH på 3, har den en vis bakteriedræbende effekt, men da man typisk ikke bruger eddiken i koncentreret form i rengøring, har det næppe den store effekt.
  3. Pas på med eddike som afkalker af kaffemaskiner og strygejern. Du kan finde mange råd på internettet, som foreslår eddike til afkalkning af elkedel, kaffemaskine, strygejern og andre maskiner. Der er dog mange forbehold, du skal være opmærksom på, hvis du vælger den løsning.
  4. Producenter fraråder: Flere producenter fraråder at anvende eddike til afkalkning af kaffemaskiner, espressomaskiner og strygejern. Det er derfor vigtigt, at læse hvad der står i brugsanvisningen. Mange producenter anbefaler, at man køber deres eget afkalkningsmiddel, men det er dog ofte meget dyrt.
  5. Rørene kan tilstoppes: Når den brune eddike varmes op, kan sukkerstofferne sætte sig i rørene. Brug derfor Husholdningseddike uden sukkerstof, hvis du vælger eddike til afkalkning.

Brug eddikesyre til afkalkning

Fru Grøn anbefaler eddikesyre frem for eddike til afkalkning med mindre brugsanvisningen direkte fraråder at bruge eddikesyre. De fleste maskiner kan tåle afkalkning i eddikesyre (32 %), når det fortyndes 1:4.

Fakta om eddikesyre (32 %)

  • Er kemisk rent – det er ikke tilsat andre stoffer
  • Indeholder ingen sukkerstoffer (som lagereddike)
  • Er drøjt i brug – det skal fortyndes 1:4, så du får 5 liter ude af en flaske med 1 liter – og er dermed også emballagebesparende.

Sådan afkalker du kaffemaskinen (og elkedlen) med eddikesyre

  • Alt efter hvad brugsvejledningen for din kaffemaskine siger, kan du afkalke din kaffemaskine med fortyndet eddikesyre sådan:
  • Vend kaffemaskinen på hovedet, så vand- og kalkrester, der står i rørene fjernes
  • Fyld 4 dl vand i beholderen derefter ca. 1 dl eddikesyre (32%)
  • Sæt en filterpose i tragten
  • Start kaffemaskinen, og sluk den efter et par minutter. Syren virker nu nede i rørene, og det bobler - tænd og sluk nogle gange til blandingen er løbet igennem
  • Skrub rør og vandbeholder med en børste
  • Skyl med koldt vand og vend maskinen på hovedet, så kalkresterne kommer ud
  • Kør maskinen igennem med rent vand og tør efter med en mikrofiberklud
(Artiklen fortsætter efter annoncen)

OVERSIGT OVER EDDIKEPRODUKTER:

Brun eddike*:

Syreindhold: 5%, pH=3

Deklaration: Gærings eddike: Konserveringsstof (E224=kaliumdisulfit) Aromaer Farvestof (karamel- E150c) Salt

Brug:

  • Til madlavning
  • Kan fjerne let bundet kalk, men lang virketid. Afkalkning af brusehoved og vandhaner
  • Bland: 2 dl citronopvaskemiddel + 1 dl eddike til sanitetsrengøring

Klar eddike:

Syreindhold: 5%, pH=3

Deklaration: Gærings eddike: Konserveringsstof (E224=kaliumdisulfit) Aromaer Salt

Brug: 

  • Til madlavning
  • Kan fjerne let bundet kalk, men lang virketid. Afkalkning af brusehoved og vandhaner
  • Bland: 2 dl citronopvaskemiddel + 1 del eddike til sanitetsrengøring

Klar Lagerberg Økologisk eddike:

Syreindhold: 5%, pH=3

Deklaration: Gærings eddike: Konserveringsstof (E224=kaliumdisulfit) Aromaer Salt

Brug:

  • Til madlavning
  • Kan fjerne let bundet kalk, men lang virketid. Afkalkning af brusehoved og vandhaner
  • Bland: 2 dl citronopvaskemiddel + 1 del eddike til sanitetsrengøring

Husholdningseddike Klar:

Syreindhold: 10%

Deklaration: Gærings eddike: Aroma uden konserveringsstof

Brug:

  • Velegnet til rengøringsopgaver i husholdningen.

Eddikesyre Borupkemi.dk:

Syreindhold: 32%, pH=1

Deklaration: Kemisk fremstillet af metanol. Uden aroma og konserveringsstof Svag syre, der er ætsende, kan irritere øjnene.

Brug:

  • Fjerner bundet kalk
  • Bruges fortyndet efter flaskens anvisning og med udluftning. Billig i brug.
  • Fortynding 1:7 = almindelig eddike
  • Afkalkning kaffemaskine/elkedel (1:4)
  • Kan genbruges

* Ifølge Lagerberg Eddike er der kun en virksomhed, der fremstiller eddike, og det er alt sammen fremstillet ved forgæring, hvorfor der er naturlige aromaer i alle produkterne, dvs. Heidelberg, coop og aldi m.v.

Det kan du bruge eddike til

1. Eddike kan (måske) fjerne lugt

Nogen oplever, at eddike hjælper ved lugtgener, fx ved røglugt.

Men det er ikke videnskabeligt bevist, og eddiken fjerner ikke den smuds, der er årsagen til lugten. Det er muligt, at eddiken binder lugtmolekylerne, og at eddikens egen duft i øvrigt overdøver den dårlige lugt.

2. Eddike fjerner let kalk

Har du et lettilkalket armatur, en vase eller vask, kan eddike godt fjerne kalk.

Det er dog lidt tid om at virke, alt efter hvor kraftig tilkalkningen er, og da eddike er flydende, bliver det ikke siddende på det tilkalkede område uden lidt hjælp fx ved brug af toiletpapir.

Brug fx eddiken sådan

  • Iblødsætning: Læg perlatorer (den vandbesparende dyse, der sidder på vandhanen) og brusehoveder i en skål med eddike natten over. Kan brusehovedet ikke skrues af, pakkes det ind i en klud med eddike. Sæt en plastpose godt fast med en elastik og lad det virke natten over.
  • Indpakning: Læg en klud eller toiletpapir med eddike på kalkpletter i fx toilet og håndvask.
  • Rengøring: Bland 1 dl husholdningseddike med 2 dl håndopvaskemiddel – gerne med citronopvask, da det har en lavere pH-værdi. På den måde har du et rengøringsmiddel, der både kan fjerne både kalk og smuds.

Fru Grøns ekstra råd: - Min erfaring er, at eddike virker bedre, når man blander det med citronopvaskemiddel (citronopvaskemiddel har en lavere pH-værdi), fordi der jo i smuds er både kalk og fedtbundet snavs.

MATERIALER DER IKKE TÅLER EDDIKE

Du skal aldrig bruge eddike eller anden syre på overflader af:

  • Marmor
  • Emalje
  • Terasso

MINITEST: EDDIKE SOM AFKALKNINGSMIDDEL

- Jeg har afprøvet eddike (lagereddike, den brune) som afkalker på en lettilkalket elkedel, og min lille test viste, at kalken bliver opløst på ½ time. Jeg bruger ikke selv eddike som afkalker, da fortyndet eddikesyre er billigere, nemmere og grønnere.

Fru Grøn alias husholdningsøkonom Anne Grete Rasmussen

HUSK ALTID…

… at bruge handsker, når du arbejder med syrer som eddike.

… at sørge for god udluftning, når du bruger skrappe rengøringsmidler.

… at læse brugsanvisningen før rengøring.

Læs mere om