Samvirke samvirke@fdb.dk

Fedtskat gør din mad dyrere

En ny fedtafgift vil gøre alt fra smør og fløde til oksekød og wienerbrød dyrere. Se hvor meget dine dagligvarer stiger.
Af Kristian Herlufsen | Foto: Colourbox | 28. september 2011
Smør i staniol
En ny fedtafgift gør produkter, der indeholder mættet fedt, dyrere. Prisstigningen er på 16 kroner plus moms pr. kilo mættet fedt i madvaren.

Smør stiger 2,60 kroner og piskefløde 2,48 kroner

Smør, fløde, wienerbrød og chokolade er bare nogle af de fødevarer, hvor prisen d. 1. oktober 2011 får et nyk opad. Usunde madvarer skal være dyrere, så forbrugerne køber sundere ind. Sådan er tanken bag den nye afgift på mættet fedt - en afgift som træder i kraft efter Folketinget vedtog den i foråret.

Afgiften på det mættede fedt betyder blandt andet, at en pakke Lurpak stiger omkring 2,60 kroner og en halv liter piskefløde stiger 2,48 kroner. Andre mejeriprodukter og kød bliver også ramt, ligesom produkter, hvor mættet fedt er indgået i fremstillingen, også stiger en smule.

I skemaet herunder kan du se, hvor meget typiske fødevarer stiger med indførslen af fedtafgiften. Procentvis er stigningen størst på fløde, smør og creme fraiche.

Skema med nye priser efter fedtafgiften er indført

Afgiften ammer alle varer, hvor indholdet af mættet fedt er over 2,3 gram pr. 100 gram, og afgiften er på 16 kroner plus moms for hvert kilo mættet fedt, fødevaren indeholder. Er indholdet af mættet fedt i den færdige fødevare mindre end 2,3 gram rammes varen ikke af fedtafgiften.

Kommentarer til artiklen

Skam jer VKO

Fedtafgiften vil betyde at de fødevarer, som de borgere som er på overførselsindkomst køber, de billige varer, restvarerne, som pr.tradition er federe, vil være med til at øge vægten på fattige danskere betydeligt!
Jo federe de bliver, jo mere imobile bliver de!

- bjørn hansen - 29. sep 2011 11:31

Fedtafgift

Kan vi ikke snart blive fri for alt det "vægt-idioti" i danskernes meninger og kommentarer?

- Tove Haahr - 29. sep 2011 11:57

afgift

Her vil en afgift på biler over 300.000.oo
gøre mere gavn og en afgift på rejser på første klasse
+ afgift på huse over 3.500.000.oo gøre en stor forskel.
Men lad os gøre som Danmark plejer at gøre ramme dem der
har svært ved at protestere og så sørge for at dem der kan ikke
bliver hørt overhodevedet
Pålæg folk der tjener over 500.000.oo at investere 50% i DK aktier
der ok giver et et ikke så højt mem dog skattefrit afkast på exempel 5%
og er sikre ved at man faktisk investerer i Danmark og så giv gode firmaer der har en politik om at investere grønt og ikke i usikre aktier
+ at de har en sundhedspolitik der favoriserer der arbejdere og en løn politik der ikke malker deres firma for penge til direktion/aktie ejere.
Lav en skat på 50% på aktie handler der tjener penge og vi vil se et danmark der gror ikke går i stå...for hvem vil investere endsige være en del af et land hvor alle er sig selv nærmest og kun tænker på hvad man selv kan tjene og ikke hvad der rent faktisk gavner samfundet.

- Kai Brehm Nielsen - 29. sep 2011 12:58

Fuldstændig itelligensbefriet lov

Hvis det skal beskattes for federe er det snæversynet og uden viden.

Det ville være meget logisk at sunde varer så blev billigere.

Tænk om man som mål havde anvendt balance mellem nyttigt og usundt i en madvare.

Mon denne beslutning er baseret på sygdoms statistik, eller bare fordi at politikerne ikke kan styre økonomi.

- von Hansen - 29. sep 2011 13:35

Fedtafgift

Udover det rent sundhedsmæssige aspekt, som nok i virkeligheden ikke fylder ret meget, så er denne afgiftslov skruet utroligt uoverskueligt og bureaukratisk sammen.
Eksemplet ovenfor for wienerbrød skal formentlig have en højere afgift, da der for sammensatte varer skal beskattes for medgået til (svind o.lign.) og ikke hvad der reelt er i produktet.
Desuden kan "shoppe" : Hvis man finder en lavere værdi i fødevaredatabasen end der er deklareret i produktets næringsdeklaration, så kan man bruge det !
Ja, prøv blot at læse hele loven og se om alt står lysende klart !

- Peter Olsen - 29. sep 2011 14:12

Hvis man bare blev hørt!

For problemet er jo også, at vi kan debatere alt det vi vil, men hører politikerne hvad vi skriver om, nej, så det er bare os selv der får lov oligesom at, "komme ud me det".
Jeg tænker selv på hvad det næste mon bliver, men håber så på, for os sårbare i samfundet, som det jo, desværre altid går mest ud over, at den nye regering er mere medmenneskelig og hører efter hvad vi siger..

- Sanne af Vanløse - 29. sep 2011 15:30

Den lette men dyre lätta

Nu er der tilbud på Lätta! Kun 10,- for en pakke. Den er også blevet meget lettere - kun 250 gram!
Før fik man 400 gram. Normalprisen på 16,95 er ikke lavet om, selv om vægten er blevet mindre. Hvis man kunne få 400 grams pakker, ville den nu koste 27,- !
Måske skulle man overveje slet ikke at putte smørelse på brødet.

- Hanne Christensen - 29. sep 2011 19:04

Hva`med os undervægtige.....

Jeg hører til en anden kategori end de fleste. Nemlig dem som SKAL have smør på brødet og fløde i sovsen.Dem som selv laver fed kost tilskud bare for at kunne holde vægten. Jeg vejer 49 kg. og er 175 cm. det har jeg da kæmpet for månede efter månede. Jeg er desværre lavtlønnet så har kun lige til dagen og vejen til min datter og mig selv. Gad nok vide hvad der skal ske med mig når jeg skal tvinges til at købe fedtfattigt fordi pengene ikke rækker til andet. troede ellers lige jeg havde fået styr på det og kunne glæde mig over et helt år hvor jeg har kunnet holde vægten ved lige nogenlunde. tja jeg ender vel på sygehuset som jeg vel også en dag kommer til at betale for. Hvorfor bliver de ved med at tage fra os fattige og gi mere til dem som har penge nok...... hvad med om de selv gik en del ned i løn og så lod os have vores mad i fred.... jeg er helt sikkert tvunget til at handle mere udenlands fremover for at kunne overleve...

- Hanne Skyum - 29. sep 2011 21:06

Fedtskatten er vedtaget af et næsten enigt Folketing

@ Bjørn - Bare lige til info er fedtskatten vedtaget af et næsten enigt Folketing udover Liberal Alliance som stemte nej og Enhedslisten som slet ikke stemte, så det er vel mere hele Folketinget som bør "skamme sig" og ikke blot VKO!

- Anne-Louise - 29. sep 2011 21:29

Jeg kan godt se at det er

Jeg kan godt se at det er beløb som 1,56, 2,01 og 2,48 pr uge der vil ruinere den enkelte dansker. Det er sikkert stigninger der ville komme alligevel - men det er en stor skandale at man kalder det en fedtafgift!
Men folk er vel som de plejer - er det ikke deres egen geniale idé, er det noget lort.

- Anonym - 30. sep 2011 06:57

Skat,skat skat

Ja, så fik vi endnu en skat,som koster arbejspladser.
Hvis man virkelig var ude på, at vi skal leve sundere,skulle man fjerne momsen fra sunde fødevarer.
Det ville være godt, for alle.

- Sven Hansen - 30. sep 2011 07:18

Fedtafgift

Unødvendig skat men igen penge man fjerner fra forbruget man ønsker i samfundet .

- L.F.Puggaard - 30. sep 2011 07:50

Fedtafgift

Hørte lige i radioen i forgårs, at bagerne vil lægge fedtafgiften bredt ud over alle varer! Ellers ville de jo ikke sælge nogle kager! Hvor er vi så henne?

- Randi - 30. sep 2011 12:35

Afgift på afgift på afgift!!!

Nu bliver vi igen pålagt en afgift, denne gang på fedt. Tanken bag er nu egentlig god nok, vi danskere skal spise sundere. Men burde man så ikke lade de sunde fødevare blive tilsvarende billigere? på denne måde flår staten bare endnu flere penge op ad vores lommer.

- Allan - 30. sep 2011 22:07

drop fedtafgiften og momsen på frugt

Drop fedtafgiften.
Det næste bliver vel endnu en sukker afgift!!!

Lad os få ordtentlige varer der smager. Hellere spise lidt mindre og så i stedet få noget der samger.

Alt de der light produkter uden fedt og med kunstig sødemiddel, osten smager som plastik og saften bliver man bare mere tørstig af. så hellere undvære.

Drop momsen på frugt, grønt og andre sunde varer. Det vil gavne flere.

- Tina - 30. sep 2011 22:58

til den anonyme

2 kr her og der i mange af de dagligvarer man bruger bliver faktisk til mange penge på et år.. du kan sige dét kun er 2 kr om ugen.. dét er penge hver gang du køber mælk, fløde, smør, kød osv til din mand og børn så dét kan hurtigt løbe om i mange penge om ugen. Hvis jeg skal til at betale 10-16 kr mere hver hang du køber okse- eller svinekød ja dét vil rykke i vores økonomi.. så de får nok deres vilje om at vi vil spise sundere.. vil helt sikkert købe mere kylling.. men mælk og smør, kager og chokolade tvivler jeg på vil blive sat ned i forbrug.. vi vil blot jagte flere tilbud og fastholde forbrug...

- karin laustsen - 1. okt 2011 02:42

skjult skat

de sætter skatten ned og afgifterne op resultat de fattige har ikke råd de rige er ligeglade ,svineri smid de skide politere af helvede til

- finn demant - 1. okt 2011 12:50

Gyngerne og karussellerne

Mon ikke der bare sker det, der altid sker: butikkerne sætter de nu afgiftsbelagte varer på tilbud, så kunderne strømmer ind og forsyner sig og køber meget mere, end de ellers ville have gjort.Og når man først HAR fået 5 pakker smør inden for døren, så skal de jo også spises, ikke sandt?

- Helle Buchardt Boyd - 1. okt 2011 17:15

Tænk hvis danskerne ville

Tænk hvis danskerne ville lukke munden og lette røven, så ville det ikke være nødvendigt at lovgive på området.
Sikke en gang latterligt vås at det er de økonomisk svage i samfundet der bliver ramt igen. Det handler udelukkende om at tænke sig om når man handler ind.
Selve ideen med skat på mættet fedt er åbenbart nødvendig, det kan man se når man kigger på hvor mange usunde mennesker der døjer med "livsstilssygdomme".
Vi kan sagtens blive enige om at momsen på fx grøntsager skulle sænkes tilsvarende, men det kommer forhåbentligt sammen med en hårdt tiltrængt forhøjelse af sukkerafgiften.

@Hanne Skyun: Det er stadig kun mættet fedt som er beskattet. Der findes rigtig meget "sundt" fedt til dig.
@Karin Laustsen: Ikke engang sødmælk er omfattet af afgiften, så med en smule omtanke kan det sagtens lade sig gøre at undgå "straffen".
@Randi: Boykot bageren, bag selv, så ved du hvad der er i dine brød og kager, og du bestemmer selv hvor afgiften skal placeres.

- Claus - 3. okt 2011 08:49

Klap lige hesten...

Det er som Claus skriver kun mættet fedt der er afgift på og kun når en vare overstiger 2,3% mættet fedt.

Der er altså ingen ændringer på alle slags drikkemælk - tror helt ærligt ikke der er særlig mange der hælder ½ liter piskefløde i halsen dagligt - ellers rammer afgiften ihvertfald et meget fornuftigt sted.

Det er rigtigt at ost med 6+fedt er som et stykke viskelæder, men det er jo heller ikke sundt med 100g fuldfed ost dagligt.

Flødeost naturel er ikke pålagt afgift og den erstatter fløden i sovsen og smør/mayonnaise under pålæg ganske fint.

Hytteost er ikke pålagt afgift og det erstatter mayonnaise på æg og rejer på herligste vis.

Skyr er ekstremt fedtfattigt i forhold til creme fraiche og gør sig lækker i coleslaw

Kød skal vi slet ikke have så forfærdelig meget af. Max 300g om ugen!!

En god ugefordeling er
2 dage kød - 2 dage fisk - 1 dag grønt - 1 dag æg og 1 dag med ske

Jeg kunne blive ved med forslag, men mit bedste tip er at tage en velfortjent gennemgang i spisevanerne og rydde op i alle de fede varianter og tænk i nye vaner. Det er slet ikke spor farligt at udvide sin horisont.

- Rikke - 12. okt 2011 19:26

Fra fedtafgift til luksus ...

Som jeg ser ender det bare med, at de varer der bliver dyrere p.g.a. den afgift, bliver til luksus varer, som man kan prale med over for sine gæster. Lige som da sukker afgiften kom: "Se jeg har råd til Coca Cola" - "Se hvad jeg har råd til ægte wienerbrød". Det bliver til prestige produkter. Og det varer sikkert ikke længe inden, de billige busture til Tyskland, bliver genoplivet. Og HURRA for det. Det er nemlig helt korrekt, som flere skriver, den afgift rammer skævt.
Til alle helsefanatikerene: Hold venligst Jeres indebrændte misundelse for Jer selv. De af Jer som har kommenteret herinde, er utroligt nedladense og selvretfærdige. Det er IKKE ordenlig omgangstone.

- Henrik G. S. - 13. okt 2011 08:49

fedtafgift

der er da ikke nogen priser der stiger med 16,60 eller 90 øre
Næe det hedder 50,100,150,200 osv.

- per h - 20. okt 2011 17:30

Sundhed? NEJ kroner i kassen

Hvis man vil gøre danskerne sundere skal man sætte prisen ned på sunde varer. Svære er det ikke! men hvis man vil kræve ekstra penge fra folk som spiser fedmad og ryger smøger (lavere socialgruppe) så sætter man prisen op på disse varer.

- Jon W NIelsen - 31. jan 2012 19:23

Prisstigning med begrundelsen fedtafgift

En fin oversigt over priser før og efter implementering af fedtafgiften, som man beregnede dem for et års tid siden. Fortæl mig lige i hvilke butikker man kan købe 250 g smør til 17,06 kr eller 250 g Kærgården til 14,96 som normalpris.

Vi glæder os til at se prisen på 250 g dejligt lurpak smør tilbage på kr. 14,46!

- Tove Hansen - 14. nov 2012 15:42

Kommenter artiklen

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.