Samvirke samvirke@fdb.dk

Bag selv dit knækbrød

Hjemmebagt knækbrød ligner en million, men det er billigt og meget nemmere, end du tror.
Af Inger Abildgaard | Foto: Colourbox | 26. april 2011
knækbrød i en stak
Knækbrød er sprødt og kan smage af de frø og kerner du bedst kan lide

Vi elsker sprøde knækbrød

Har du havregryn, mel, smør, olie og en håndfuld kerner i huset, kan du nemt bage dine egne sprøde knækbrød, som børn og voksne vil elske.

Lav knækbrød efter din egen smag

Hvis du kan styre din egen lækkersult, kan en portion knækbrød vare en uge, du kan lave økologisk knækbrød og du kan krydre dem med kerner og frø efter din egen smag. Her giver vi dig en opskrift på hjemmebagte knækbrød, de er hurtige og nemme at lave. Opskrifterne er lavet til Samvirke af Mia Irene Kristensen og Jacob Damgaard, der er fødevarestuderende.

Det skal du have i køkkenet:

  • 175 gram hvedemel
  • 50 gram havregryn
  • 1 tsk. salt
  • 30 gram smør
  • 1 spsk. olie - gerne solsikke- eller nøddeolie
  • 1 1/2 dl vand
  • 1 dl blandede kerner, frø eller nødder f. eks. hørfrø-, sesam eller solsikkeolie

Knækbrød 1-2-3:

  1. Bland hvedemel, havregryn, smør, olie og salt og kør det sammen i en blender eller foodprocessor.
  2. Tilsæt vand og kør videre
  3. Ælt kernerne ind i dejen i hånden
  4. Rul dejen tyndt ud til cirke 0,5 cm mellem to stykker bagepapir
  5. Skær dejen ud og bag knækbrødene ved 200 grader i 15-20 minutter. Hvis du bruger varmluftovn, skal temperaturen være 180 grader.

 

Kommentarer til artiklen

Knækbrød

I har vel ikke en opskrift på knækbrød uden gluten ?
Hilsen Tove.

- Tove - 27. apr 2011 14:53

knækbrød

Da I nu begge er fødevarestuderende, skulle I nok have mulighed for at udregne, skrive kalorier, fedt m.m. er godt klar over at knækbrødene ikke er slankekost, men ser ud som de er sunde snacks, måske i stedet for kager

Mvh Anne-Lise Nielsen

- Anne-Lise - 27. apr 2011 15:03

Knækbrød uden gluten

Jeg har med held bagt knækbrød uden gluten.
Knækbrød:
1 dl majsgryn (evt. ½ dl majsgryn og ½ dl knækket boghvede)
1 dl sesamfrø
1 dl hørfrø
1 dl solsikkekerner
1 dl græskarkerner
3½ dl glutenfri mel (evt. grovmel)
1 tsk. bagepulver
1 tsk. salt
2 dl vand
1 dl olie

De tørre dele røres sammen. Tilsæt vand og olie og rør det jævnt, evt. tilsættes mere vand.
Deles i 2 eller 3 portioner. Hver rulles tyndt ud mellem 2 stk. bagepapir. Lægges på bageplade, skæres i firkanter. Bages ved 200 grader i 15-20 min.

- Bodil Ravn - 27. apr 2011 20:34

Knækbrød og slankekost

Kære Anne-Lise Nielsen
Tak for din kommentar. Vi tænker som du ikke på knækbrød som slankekost. Vi er helt klar over, at knækbrødssult ofte hører til i afdelingen for lækkersult. Og hjemmebagt knækbrød er efter vores mening bestemt ikke den værste måde at tilfredsstille lækkersulten på.
Venlig hilsen Inger Abildgaard. Redaktionen.

- iha - 28. apr 2011 08:23

super lækkert

Har lige lavet knækbrød, med hørfrøolie og hørfrø i. Det er super lækkert. Tak for opskriften

- Berit - 1. jun 2011 09:52

hjemmegjort knækbrød

Så tilfældigt denne artikel og blev egt inspireret via en reklame for Wasa knækbrød. Nu skal det prøves, og jeg vil anvende hvid hvede og havregryn, som jeg også altid tilsætter franskbrødsdejen, og drysse med græskarkerner, som er ufatteligt delikate når de er bagte/ristede.

- bfj - 7. jun 2011 11:08

kerner

kan det passe at der skal ekstra olie i, da der står 1 dl blandede kerner , sesam eller solsikkeolie ??? det må da være frø.

- Anonym - 24. aug 2011 12:28

Knækbrød med rugmel

Jeg bager ofte knækbrød, og jeg har erstattet hvedemelet med rugmel - det går fint!

- Anonym - 3. dec 2011 12:40

knækbrød

Har bagt knækbrød ,men jeg lader dejen hvile til næste dag, så er den meget nemmere at rulle ud.

- hmhooge - 11. dec 2011 03:06

svensk knækbrød

Jeg har bagt knækbrød der var så porøse at der næsten ikke skulle noget til før de knækkede. Det var virkelig frustrerende.

Men så bagte jeg knækbrød (fra en svensk opskrift) hvori der stod at man efter bagningen skulle slukke for ovnvarmen og lade dem tørre 1 times tid i ovnens eftervarme. Her fik jeg det bedste resultat. De var faste, som knækbrød skal være. De knækkede ikke ved den mindste berøring.

Det er det der kendetegner svensk knækbrød når det er bedst.

- T - 17. dec 2011 12:51

Knækbrød

Hvordan bevares knækbrødet sprødt? Jeg kommer mit i et stort glas med skruelåg, men det er allerede blødt dagen efter, øv ;0)

- Jane - 29. mar 2013 14:47

Kommenter artiklen

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.