BegravelseBegravelse / Se hele temaet

Guide til Gør-det-selv-begravelsen

En begravelse er dyr, men du må stå for en hel del ting selv. Samvirke guider dig til en begravelse, hvor du gør mange til selv. Bliv klogere på reglerne for blomster og kørsel med rustvogn.
Af Kristian Herlufsen | Illustration: Mikkel Henssel | 31. maj 2011
Ligtog
Du må selv køre med din afdøde slægtning i bilen. Ingen regler siger, at kisten skal køres af en rustvogn.

Præst og bedemand:

Når en person dør, skal man som pårørende rette henvendelse til den lokale præst, som står for personregistreringen. Præsten kan også hjælpe med en del af papirarbejdet. Der er ingen lov, der siger, at man skal involvere en bedemand, og mange af bedemandens opgaver kan du løse selv, ligesom en bedemand kan hjælpe dig med mere utraditionelle ønsker.

Mindre ting du kan gøre selv:

Du kan selv bestille blomsterne til kisten hos blomsterhandleren, aftale salmer med præsten og trykke salmeblade. Du kan også selv indrykke dødsannoncen i avisen og planlægge begravelseskaffen. Herudover er der meget vide rammer for, hvad du må - transport af liget, askespredning og fabrikation af kister - så længe det foregår sømmeligt.

Kirke, kapel eller forsamlingshus:

En begravelse eller en bisættelse skal ikke nødvendigvis foregå fra en kirke. Mange steder kan ceremonien ske fra et kapel, men det er også tilladt at sige farvel til den afdøde fra for eksempel et forsamlingshus eller din egen dagligstue.

Lav din egen urne

Det er heller ikke et lovkrav, at urnen skal købes hos en bedemand. Hos nogle krematorier følger der endda en urne af pap eller metal med, men ellers må man gerne lave en urne selv. Vær imidlertid opmærksom på, at ikke alle kirkegårde godtager en urne af metal af miljømæssige hensyn.

Urnen skal kunne rumme mindst 5-6 liter og kunne plomberes på krematoriet. Kontakt eventuelt Danske Krematoriers Landsforening for yderligere information.

Kontakt Danske Krematoriers Landsforening eller dit lokale krematorium, hvis du ønsker at lave din egen urne.

Nedsæt urnen:

Tiltaler tanken om kirkegård dig ikke, kan du få nedsat din urne på privat grund, hvis grunden er mere end 5000 kvadratmeter. Urnen skal være af letopløseligt materiale som pap eller støbt papirmasse og nedgraves i mindst en meters dybde. Samtidig skal du have tinglyst en deklaration, hvorefter det i 10 år er forbudt at grave på stedet. Kirkeministeriet skal give tilladelse, og gravstedet må ikke markeres med kors, sten eller andet mindesmærke.

Spred asken:

Vil du have spredt din aske over havet, kan du selv anmode om det, inden du dør. Det kan ske ved at udfylde en blanket "Spredning af aske over åbent hav". Har du ikke fået den udfyldt, kan de efterladte opnå tilladelse, hvis det har været et udtrykkeligt ønske fra den afdødes side. 

Askespredning skal ske på åbent hav - eller over en stor fjord eller bugt. Det er ikke tilladt at sprede asken over en sø. Asken kan for eksempel spredes fra en mindre båd eller fiskekutter, og det må ikke gøres, så det vækker opsigt. Det er ikke tilladt at »dumpe« urnen i vandet. Asken må ikke spredes over landjord.

Transporter den afdøde:

Der er ingen regler, der forbyder, at du selv kan køre kisten fra kapellet, kirken eller forsamlingshuset til kirkegården eller krematoriet. Straffeloven betinger, at behandling af lig foregår sømmeligt.

Transporten må altså ikke vække anstød hos andre, så en åben kiste eller en kiste, der stikker bagud af din Fiat Punto, går ikke. Kan du til gengæld lægge sæderne ned i din stationcar, så der er plads til en kiste, er det okay.

Sæt urnen i en skov:

Folketinget har godkendt en lov, der gør det muligt at etablere begravelsespladser i de danske skove. Kommunerne skal godkende begravelsespladsen, og det er kun muligt at blive stillet til hvile i urne på skovbegravelsespladserne.

Artiklen blev første gang offentliggjort i 2011. Artiklen er opdateret i marts 2014 med reglerne for askespredning over åbent hav.

Kommentarer til artiklen

gør det selv begravelse

hej
det var en god artikel, da det virkeligt er en dyr post, og det er svært i sorg at overskue.

Da min far døde talte vi om det havde været lovligt, at han selv havde drejet urnen i træ!

Hvad er regler for urner ?
hvilket træ eller ler må de værer lavet af ?

mvh
Birte

- Birte - 15. jun 2011 09:33

Svar til Birte

Hej Birte

Der er ikke særlige krav til urner, der skal bruges til jordfæstelse. Dog skal man aftale med kirkegården, hvis urnen er af plast eller af materiale, som er langsomt forgængeligt.

Skal urnen i stedet sænkes i havet, skal den være af pap eller formstøbt papir.

Læs evt mere her: http://www.km.dk/print/borgerportal/doedsfald/praktiskeraad.html

/Kristian, Samvirkes redaktion

- Kristian Herlufsen - 15. jun 2011 14:49

Urne

I ovennævnte svar til Birte står "Skal urnen i stedet sænkes i havet",
men ovenover i artiklen "Det er ikke tilladt at "dumpe" urnen i havet". Det lyder noget i modstrid med hinanden.

- Anonym - 1. aug 2011 15:04

gør det selv begravelser

Det er en meget god og fin ide, at I tager dette emne op, for det er et tidspunkt, hvor mange kan komme i økonomisk uføre,
Hold døren åben for det emne og lad os høre noget mere om bedemandsverden og andet i den forbindelse.
venlig hilsen medlem 10290
erling egebo

- erling egebo - 4. sep 2011 09:35

præst til begravelsen?

hvad gør mine efterladte, når jeg ikke er medlem af folkekirken, og de evt. gerne vil ha' en præst med

- Anonym Metha - 13. sep 2011 06:39

Begravelse uden kirke

Jeg har 1. september 2011 åbnet "Farvel Jord" i Odense, Danmarks første begravelsesforretning for folk der ikke ønsker en religiøs ceremoni.
Læs mere på farveljord.dk

Jesper lund

- Jesper Lund - 17. sep 2011 14:05

nedrullet gardiner i rustvogn

Hej:

en rigtig god og overskuelig side...

Men vil gerne høre om i kan hjælpe mig...

Ser nogle gange en rustvogn hvor der er lukket af ind til kisten..Altså hvor der er rullet sorte gardiner for...Hvorfor er der det og er der noget man skal tage højde for...
pft..

René Hansen

- Renè Hansen - 13. nov 2011 13:56

Begravelse - hvad må man selv

Min far har startet dette firma, da han selv er træt af de meget store omkostninger der er i forbindelse med at blive begravet/bisat. Og så vil han gerne selv have muligheden for at deltage aktivt i begravelsen af sine kære.

se evt. mere på

http://www.hages-begravelsesforretning.dk

- Lars - 6. jan 2012 22:15

Hages Begravelsesforretning

Jeg har netop benyttet mig af Hages Begravelsesforretning, og jeg kan kun sende mine varmeste anbefalinger. De yder landsdækkende service, og Poul er venlig og giver den bedste service.

Jeg kan stærkt anbefale at man laver sig egen bisætning/begravelse og benytter Hages Begravelsesforretning til kiste, kørsel m.v. Jeg synes det er en smuk afsked, at man selv er med i processen - hele vejen.

Hages Begravelsesforretning har en detaljeret vejledning til hvad man skal huske og hvilke myndigheder man skal kontakte.

Jeg håber der er lang tid før jeg får brug for at lave begravelse igen, men varme anbefalinger til Hages Begravelsesforretning.

God dag.

http://www.hages-begravelsesforretning.dk

- Jan Ludvigsen - 10. mar 2012 06:22

Begravelser

Hej

Man bør være meget opmærksom på at gør-det-selv dillen ret ofte medfører at der skal "ryddes op" både før og efter begravelsen. Familien begår ofte en masse fejl i deres iver efter at spare nogle penge, bruger for eksempel rigtig lang tid på tingene, da de jo ikke er professionelle, og efterfølgende føles besparelsen måske ikke at kunne stå mål med indsatsen.

Der er helt klart mulighed for at spare penge, men husk nu på at der er stor forskel på klamphuggeri; man kan jo sagtens male sin stue om, hvis man ikke er tilfreds med resultatet første gang. Man har kun én chance for at ramme rigtigt ved en begravelse.

Andreas Nielsen

- Andreas Nielsen - 19. mar 2012 14:07

Præst

@Metha: En præst må gerne deltage hvis de pårørende ønsker det, selvom afdøde ikke var medlem af folkekirken. I så tilfælde er præstens rolle sjælesørger for de efterladte, og vedkommende forestår altsa ikke begravelsesritualet.

- Anna - 14. jun 2012 12:16

Transport af afdøde?

I skriver "Transporter den afdøde:
Der er ingen regler, der forbyder, at du selv kan køre kisten fra kapellet, kirken eller forsamlingshuset til kirkegården eller krematoriet. Straffeloven betinger, at behandling af lig foregår sømmeligt. Transporten må altså ikke vække anstød hos andre, så en åben kiste eller en kiste, der stikker bagud af din Fiat Punto, går ikke. Kan du til gengæld lægge sæderne ned i din stationcar, så der er plads til en kiste, er det okay" Vil det sige jeg som død kan bestille en landmand til at transportere mig på hans traktors lad, fra det sted, jeg ligger død og skal fragtes til krematoriet,? Hvilket er mit store ønske... Og hvor afbestiller jeg bedemænd, da jeg mener de har alt for meget magt, og er pengegriske!!!!!

På forhånd tak for svaret

Vh Susanne

- Susanne Thomsen - 19. nov 2012 04:42

begravelse

Jeg savner en printfunktion, således man kan lave en mappe der evt. ligger sammen med testamentet. Der er rigtig mange gode oplysninger i disse artikler, så mange tak for det

- carsten bertelsen - 19. mar 2014 12:59

Svar til Carsten/om printfunktion

Hej Carsten

Ved siden af overskriften er der en lille knap, der hedder "Del". Tryk på den. Herunder finder du en mulighed, der hedder "Udskriv". Den hjælper dig til en printvenlig version af artiklen.

/Kristian, Samvirkes redaktion

- kh - 19. mar 2014 13:48

Forkerte oplysninger

I skriver i artiklen at det ikke er tilladt at dumpe urnen i havet. Det passer ikke. Det kan lade sig gøre med en særlig urne som skal sænkes et vist stykke fra land. Har netop oplevet at dette skal ske med en nær afdød. Familien tager urnen med en båd ud og sænker den i havet ved Grenå. Vil i præcisere regler og fremgangsmåde om det. Vh Else

- Else Isaksen - 31. mar 2014 16:44

Forkerte oplysninger

Hej Else, Det er ikke korrekt at man må nedsænke hele urnen i havet. Det må du have misforstået. Loven tillader kun spredning af aske. Læs mere her http://www.hjertebegravelse.dk/transport-af-urne-til-krematoriet-og-kirk...

- Hjertebegravelse - 27. jun 2014 13:00

aske

Må man dele sin aske i 2? Hvis man f.eks synes man har nær tilknytning til to steder og gerne vil have halvdelen af asken spredt over åbent hav og den anden halvdel sat på kirkegården.
Hilsen Anna

- Anna - 7. jul 2014 12:45

Gør det selv begravelse

Jeg har nu hørt at der netop er fremstillet en særlig urne som må sænkes i havet.....

- Else Isaksen - 7. jul 2014 13:05

Svar til Else

Kære Else

Det kan godt være, at du har hørt, at der findes en urne, der går i opløsning i vand, men den er stadig ikke lovlig at nedsænke i havet.

Kirkeministeriet er meget præcise. Der må ikke nedsænkes urner overhovedet. Det skyldes risikoen for, at den kan fiskes op af uforvarende eller skylle i land.

Der findes letopløselige urner, som kan bruges til nedsænkning i almindelig jord. Disse opløses også nemt i vand.

Men for at sige det endnu engang til alle debattører: Man må IKKE nedsænke en urne i havet.

/Kristian, Samvirkes redaktion

- Kristian Herlufsen - 7. jul 2014 13:16

Spredning af aske i en havn

Jeg har en søster som lige er død og hun har ansøgt om at få sin aske spredt i en havn. Må man det!
Man mener at hun selv har ansøgt om det.

- Kirsten Susanne Rasmussen - 27. jul 2014 05:57

Testamente

Min hustru og jeg har testamenteret vores legeme til videnskaben. Det synes ikke at interessere jer da det overhovedet ikke figurerer som et alternativ til alm.bedemands forretninger eller som en mulighed for afdøde og deres efterladte. For vores vedkommende har vi derudover skrevet i vores testamente at vi vil spredes over havet. Jeg har forstået de sådan at Odense Universitet betaler alle omkostninger på nær transport til universitetet. Efterkommerne skal betale for transport fra hjem til nærmeste kirke. Jeg går ud fra at vi ikke behøver en kiste men kan benytte plastikpose i lighed med politiet/redningskorps benytter til at transportere lig som skal til opduktion i forbindelsesled med mistænkelige dødsfald. Vores motivation for dette testamente er at gøre udgifterne for de efterladte så billigt som muligt.

- Bent zederkopf - 14. feb 2016 14:13

Testamente

Har læst Bent Zederkopfs indlæg. Jeg har selv haft kontakt til OUH. Som jeg læser det materiale jeg har modtaget, dækker de KUN transport internt på sygehuset. Når de er færdige med afdøde er resten for egen regning. ( og der kan gå op til et år ) Er det rigtig forstået, har jeg svært ved at se, den store økonomiske fidus i, at testamentere sit legeme til videnskaben. Selvfølgelig kan det have betydning for evt. forskning, men de efterladte spare som sådan ikke noget. I øvrigt går jeg da ud fraat man kan blive begravet for det offentlige tilskud der er til begravelse. Min datter har i al fald ingen penge til den slags, og jeg regner da heller ikke med der er noget af betydning i mit evt. bo der kan gørs i penge af betydning

- carsten bertelsen - 14. feb 2016 19:31

Testamentering af legeme til OUH

Tak for dit indlæg Carsten Bertelsen.

For at få afklaret hvilke omkostninger OUH afholder i forbindelse med testamenteringen har jeg i dag forespurgt OUH og bedt dem skrive til mig. Jeg vender tilbage med svar når jeg har modtaget oplysningerne.

- Bent Zederkopf - 15. feb 2016 15:22

Svar fra OUH

Jeg har modtaget dette svar fra OUH.

Kære Bent Zederkopf
Blot for at få formalia på plads er det Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet ved Syddansk Universitet, der modtager båren, og ikke OUH. Angående ændring af punkt 4 på donationserklæringen, bedes du notere det på egen oplysning til gavn for de efterladte. Det påhviler de efterladte af opfylde donors ønske.

Vedr. betaling er det udelukkende den ekstra kørsel til og fra Syddansk Universitet, som vi dækker. Dermed påhviler de udgifter, der normalt er i forbindelse med dødsfald, boet.

Det er tilladt selv at transportere en båre – jf. dette link til Kirkeministeriet: http://www.km.dk/folkekirken/borgerinformation/doedsfald/praktiskeraad/

Dog er det vigtigt at fremhæve, at vi kun modtager donor i kiste. Kisten opbevares hér, så donor igen kan blive lagt i kisten, når vi er klar til at returnere båren. Denne afhentning vil man således også selv skulle stå for.

Med venlig hilsen

Rigmor Jepsen
Undv.sekr., anatomi og neurobiologi,biomekanik og fysiologi, IMM - Neurobiologisk Forskning

Adr.
Campusvej 55, 5230 Odense M

- Bent zederkopf - 16. feb 2016 17:55

Svar til Bent

Jeg har fjernet kontaktoplysninger på den medarbejder på OUH, som du har videregivet i kommentarfeltet.

Man bør ikke videregive kontaktoplysninger til andre end en selv. Vedkommende har formentlig ikke sagt god for, at kontaktoplysningerne kan ligge til frit skue i denne sammenhæng uanset at det kan virke harmløst.

/Kristian, Samvirkes redaktion

- kh - 18. feb 2016 11:35

svar

ok...men alle oplysninge og adresser ligger frit tilgængelig på OUH.
mvh/bz

- Bent Zederkopf - 18. feb 2016 13:32

Hvorfor har Samvirkes

Hvorfor har Samvirkes redaktion ikke fjernet dette indlæg som intet har med emnet at gøre.
Indlægget er en usmagelig reklame for lån med en eller anden Guds hjælp. Vågn op i redaktionen!

- Bent zederkopf - 7. maj 2016 18:06

spam

Det kan da ikke passe Samvirke ikke har et spamfilter. Jeg NÆGTER at modtage den slags i min mail, og kan I ikke finde ud af at få det standset anmelder jeg Samvirke som spam - så kan I lære det

- carsten bertelsen - 8. maj 2016 11:17

Kommenter artiklen

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.
Forbrug/Tema

Temaet  Begravelse