Sådan undgår du at hunden trækker

Hvis du aldrig fik lært din hvalp at gå pænt, og din voksne hund nu har alt for godt fat i den lange ende af hundesnoren, kan det lykkes at få greb om sagerne alligevel. Hundetræneren Malene Jonasson guider til et gå-pænt-program for voksne hunde.

Det kræver strategi, jernvilje og godbidder

Hvis det er et oprigtigt ønske at lære sin voksne, uvorne og trækkende hund at gå pænt i snor, kræver det primært 3 ting: En strategi, en jernvilje og tilstrækkeligt mange godbidder, siger hundetræner Malene Jonasson.

Hun er sikker på, at stort set alle hunde kan lære at gå pænt i snor og er ikke i tvivl om, hvor løsningen skal findes.

»Den er altid i den anden ende af hundesnoren – oppe i hovedet på ejeren. Hvis man er typen, der tænker, at det er umuligt – så går det heller ikke. Men hvis man insisterer på at finde en løsning og er villig til at arbejde for sagen og måske søge professionel hjælp hos en træner, kan det højst sandsynligt lade sig gøre. Men man skal væbne sig med meget tålmodighed og ikke miste troen på, at det vil lykkes en dag,« siger hun.

Positiv indlæring er vejen - aldrig vold og magt

I hendes øjne er løsningen aldrig vold og magt.

»Sådan har man traditionelt trænet hunde og såmænd også fået dem til at lystre. Men spørgsmålet er, om man har lyst til at have en hund, der samarbejder, fordi den er rædselsslagen, eller om man vil have en hund, der samarbejder, fordi den synes, det er det fedeste i verden at være sammen med sin ejer. Det er den træning, jeg går ind for,« siger Malene Jonasson.

Nøgleordene er positiv indlæring, hvor man i korte træk belønner hunden, hver gang den gør det rigtige.

»For at forstærke den positive indlæring benytter jeg mig af en såkaldt ’klikker’, som jeg trykker på lige i det sekund, hunden gør det, jeg gerne vil have den til. Derefter får den sin belønning. En klikkertrænet hund ved, at den for at få sin belønning skal gøre det, jeg beder den om – og det gør den,« siger hun.

Hunde tænker på sig selv

At hunde skulle være 'pleasere', er efter hendes opfattelse en gammel skrøne. De arbejder for sig selv.

»Hunde gør i store træk kun dét, der kan betale sig for dem. Og hunden ved, at det kan betale sig at arbejde sammen med mig, for jeg fylder godbidder i hovedet på den, når den gør det rigtige,« fortæller Malene Jonasson, der foreslår, at man regulerer mængden af foder, når man træner meget – for eksempel ved at tage nogle af godbidderne fra madskålen, så hunden ikke bliver for tyk.

Det er lettest med unge hunde

Hvalpe mellem 6 og 16 uger er meget modtagelige for indlæring. Det, der sker i hundes liv i disse vigtige uger, danner grundstenen for hundens adfærd. Lærer den f.eks. ikke at forstå et nej, eller begynder den at trække i snoren i denne periode, så sidder det godt fast.

»Derfor skal indlæring helst påbegyndes i disse uger. Derefter er det et langt, sejt træk, der kræver, at man går tålmodigt og trinvist til værks - med mange, mange godbidder.  Og man skal ikke give op efter 1 uge, hvis hunden stadig trækker. Det er så indgroet et mønster, at det kræver lang tids indlæring at vænne hunden fra det igen,« siger hun.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Man skal være enige om strategien

For at projektet skal lykkes er det også nødvendigt, at man på hjemmefronten er enige om strategien. 

»Det er spildte kræfter, hvis den ene part arbejder hårdt på at lære hunden at gå i snor, og den anden part synes, det er ligegyldigt, og måske bare lader hunden gå løs. Så er det meget op ad bakke,« siger Malene Jonasson.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Sådan lærer du din voksne hund at gå pænt i snor

Trin 1: Det rigtige udstyr

Vælg godbidder, som hunden gider arbejde for. Godbidderne skal være små og bløde, så hunden ikke skal bruge tid på at tygge. For nogle hunde er deres legetøj bedre end godbidder.

Trin 2 - Sid pænt og hold fokus

Start med at ’klikke’ og belønne hunden for at sidde pænt foran dig og tage kontakt. En hund, der ikke har fokus på træneren, er stort set umulig at arbejde med. Derfor belønner vi for, at hunden checker ind.

Trin 3 - Follow up-øvelse

Gå videre til en ’follow up-øvelse’, hvor du bevæger dig baglæns, hvor udfordringen er, at din hund skal følge dig. Gå langsomt baglæns med små skridt og vent på, at hunden følger med dig. Klik og beløn, når hunden er ’på’ og følger med dig.

Træneren går langsomt baglæns.

Trin 4 - Vend rundt

Når hunden forstår, at den bare skal følge med, kan du begynde at vende dig rundt (højre om), så hunden nu går på din venstre side i ’plads-position’.

Vend dig langsomt og roligt mod højre. Stadig med små skridt og i hundens tempo. Husk at klikke og belønne for hvert skridt i den rigtige retning. Når du er kommet helt rundt, fortsætter du med at gå, så hunden forstår, at den skal følge dig på venstre side.

Trin 5 - Gå pænt ved siden af træner

Så snart du har hunden ved siden af dig, kan du begynde at belønne for slap snor. En hund, der er meget ’på’ i træningen, vil helt sikkert tage øjenkontakt, og det er helt okay.

Husk, at i opstarten skal hunden belønnes hyppigt og massivt for hvert skridt, snoren er slap. Lad være med at blive overmodig og fremskynde processen – så får du en hund, der fejler for meget, og så lærer den ingenting og får ingen belønning.

Trin 6 - Afslut

Afslutningsvis stopper du op og sætter din hund ved siden af dig i plads-position og belønner massivt for det flotte arbejde.

Trin 7 – Træn, træn, træn!

En massiv træning vil give et positivt resultat. Husk at starte træningen helt uden forstyrrelser. Når hunden går fint på et område med ro til at fokusere, kan man gradvist hæve kriteriet ved at træne blandt forstyrrelser. Du vil ikke få succes med træningen, hvis du går for hurtigt frem. Så at tage træningen fra baghaven direkte til hundeparken vil næsten med sikkerhed give dig og din hund et nederlag.

Gode råd undervejs

• Hvis hunden laver fejl, så ret den effektivt ved at gå tilbage til udgangspunktet. Hunde, der fejler, lærer hurtigt at gentage fejlen.

• Hvis hunden taber fokus og trækker, så snoren strammes op, stopper du op øjeblikkelig, vender rundt og går den anden vej. Beløn først, når hunden følger med, og snoren er slap.

• Hvis hunden mister fokus og strammer snoren til, har du mulighed for at løse problemet.

• Vend dig rundt og beløn hunden, så snart den igen er ved dit ben.

• Fortsæt med at gå, så I får jeres flow i øvelsen tilbage.

Kilde: Malene Jonasson

Læs mere om