Hvad må jeg gøre med urnen med en afdød?

Traditionelt bliver urner nedsat på kirkegårdene, men der findes en række alternativer til en traditionel gravplads. Samvirke guider dig til mulighederne.
Urnevæg

Et alternativ til at få urnen sat ned på et gravsted eller i en plæne på kirkegården er en urnevæg eller et kolumbarium. På billedet ses en urnevæg, der er kendetegnet ved, at "hylderne" lukkes med en plade, på en katolsk gravplads.

Flertallet sætter urnen på en kirkegård

Efter kremering samles asken fra den afdøde i en urne. Flertallet af danskere vælger at få urnen sat ned i jorden på en kirkegård, hvor man kan vælge mellem:

 

  • et personligt gravsted
  • nedsættelse i en plæne, hvor man kan sætte en mindeplade
  • den anonyme fællesgrav, hvor de efterladte ikke kan få at vide, hvor urnen står

 

Vil man have urnen sat ned på en kirkegård, skal man aftale det med den kirkegård, hvor urnen skal nedsættes. Man kan selv lave aftale eller lade bedemanden, der tager sig af det praktiske ved begravelsen eller bisættelsen, stå for at lave aftalen.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Sæt urnen i en urnemur eller i et kolumbarium

Der findes en række alternativer, hvis du har lyst til noget andet. En af mulighederne er at få sat urnen i en urnemur eller et kolumbarium. De to steder minder om hinanden, forskellen er dog, at urnerne i urnevægen står på hylder, der lukkes – typisk med en marmorplade med en inskription, der minder om den, man ser på en gravsten.

I kolumbariet – på latin betyder kolumbarium »dueslag« - står urnerne på separate, åbne hylder. Her er urnen markeret med en inskription. Kolumbariet kan være en mulighed, hvis man har planer om at blande asken med den længstlevende ægtefælles aske på et senere tidspunkt. Der findes urner, der kan indeholde aske fra to afdøde.



Både urnevægen og kolumbariet er gode alternativer, hvis man ikke vil begraves i indviet jord. Der findes urnevægge og kolumbairer på mange kirkegårde i Danmark.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Sæt urnen ned i haven

Har man en drøm om at få urnen sat ned på privat grund, kan det også lade sig gøre. Det kræver en tilladelse fra Stiftsøvrigheden og lidt papirarbejde. Derudover skal grunden være mindst 5000 kvadratmeter.



Kan jeg blive begravet hjemme?

Kan jeg blive begravet i skoven?

Må urnen sættes i havet?

Nej. Det er muligt at få asken spredt over havet, men det ikke lovligt i Danmark at nedsætte urner i havet.

Hvordan får man asken spredt over havet?

Må man få urnen hjem at stå?

Nej. Det er ikke lovligt at få udleveret en urne og tage den hjem og stå på kaminhylden. Selvom du kan få udleveret en urne fra krematoriet, når asken skal spredes over havet eller sættes ned på privat jord, må urnen ikke opbevares i hjemmet. Du skal i princippet tage direkte fra krematoriet og ud for at foretage askespredning.

 

Læs mere om