Sådan kommer du i gang med køkkenhaven

Foråret er de grønne fingres højsæson. Det er nu, køkkenhaven skal anlægges, og der er ingen grund til at fortvivle, hvis du ikke er erfarent havemenneske. Samvirke får gode råd til at komme godt i gang fra Bolius’ haveekspert John Henriksen, der er tidligere slotsgartner.

Vælg det rigtige sted

Køkkenhaven skal placeres der, hvor solen skinner mest. Det giver de bedste betingelser for planterne i haven. Undgå at placere haven tæt på huset, under træer eller lige op ad en hæk eller et plankeværk, da det kaster skygge og får planterne til at gro langsommere.

Gør jorden klar

Gode planter får du kun, hvis jorden giver optimale betingelser for at nære og vande planterne. Hvis haven anlægges et sted, hvor der er græs, skal du starte med at grave tørv op og vende dem på hovedet, så græssiden vender ned. På den måde sikrer du, at dine køkkenplanter ikke skal kæmpe med græsset om jordens næring. Det er nok at vende græsplænens øverste 8 centimeter, længere ned går græssets rodnet sjældent. 

Efter en uges tid kan du kultivere jorden og på den måde sørge for, at jorden er let og porøs. Lufthullerne i jorden er vigtige for at ilte rødderne.

Det er vigtigt, at jorden hverken er for leret eller for sandet. Hvis jorden er leret kan du tilføre grus, hvis den er for sandet, kan du drysse med kompost eller hælde frisk jord på.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Vent på varmen

Køkkenhaven mislykkes, hvis du er for utålmodig med at få plantet den til. Det er nemlig ikke nok, at nattefrosten er væk, forklarer John Henriksen. 

»Man skal ikke plante noget, før jordtemperaturen er kommet over 8 grader,« siger han.

Når jorden først er så varm, er der optimale betingelser for, at nyplantede køkkenurter og grøntsager kan få gode rødder og overleve, selv hvis der skulle komme nattefrost.

Et jordtermometer gør det nemt at måle varmen i jorden. Det kan købes for under hundrede kroner.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Brug ventetiden på forspiring

Selv om jordtemperaturen skal nå over de 8 grader, før man planter ud, behøver man ikke sidde med hænderne i skødet og vente. Faktisk kan man forberede meget til køkkenhaven inden døre. Kartofler kan lægges til at spire, krydderurter kan sås i potter, og frø til ærter eller tomater kan puttes i spirebakke og dermed gøres klar til varmere tider. Hvis du forbereder dig på at plante ud, får du hurtigere noget ud af køkkenhaven.

Suppler med købte planter

Det er bestemt ikke alt, det kan betale sig at opdyrke fra bunden. Både krydderurter og grøntsager som porrer og salat er nemmest at få nytte af, hvis man køber en eller flere voksne planter og sætter direkte ud i køkkenhaven. På den måde er det også lettere at få flere forskellige slags til at gro side om side.

Dæk til ved nattefrost

Nok er jorden varm, men nattefrosten kan stadig drille helt frem til starten af juni, advarer John Henriksen. Derfor skal man huske at dække sine planter til, hvis vejrudsigten siger under frysepunktet. Særligt krydderurterne er udsatte, når vejret er koldt.

Vand, vand og atter vand

Det vigtigste for at få en god køkkenhave er at vande den godt. Du kan sagtens bruge en siveslange, men John Henriksen anbefaler en havevander, der simulerer regnvejr med fine dråber. På den måde kan man også nemt se, hvor meget vand planterne får, hvis man stiller en nedbørsmåler op. Og den er man nødt til at have for at følge med i vejret, siger han. 

Tommelfingerreglen er, at 1 millimeter nedbør trænger 1 centimeter ned i jorden, og hvis planternes rødder skal tvinges til at gro bedst, skal jorden fugtes helt ned i 20 centimeters dybde. På den måde kan de nemlig også nå vand, når sommeren tørrer jorden ud.