Husk hygiejnen, når du presser æblemost

September og oktober er højtid for æbler, og mange presser selv de hjemmeavlede æbler til den dejligste æblemost. Vil du sikre, at æblemosten bliver ren og frisk, er der et par råd, du skal huske.

Vask gerne mere end 1 gang, når du gør frugter rene inden presning.

Brug ikke frugter med fugleklatter eller råd

Når du samler de frugter, du skal bruge, så brug så rene æbler som muligt. Bruger du nedfaldsæbler, så brug ikke de æbler, som er angrebet af råd. Brug heller ikke æbler, hvor der sidder fugleklatter. Afføring fra dyr kan gøre dig alvorligt syg. Frugten kan i stedet rengøres og koges til eksempelvis grød. 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Skyl frugten grundigt

Når du skal bruge æbler til most, bør du skylle dem grundigt først. Skyl helst flere gange, da en grundig skylning af frugten fjerner rester af jord, smådyr og andet, der kan indeholde bakterier. 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Rengør din frugtpresser

Hvornår har du senest brugt din frugtpresser? Formenligt er det lang tid siden. Selv om du gjorde saftpresseren ren efter seneste brug, kan den trænge til en rengøring igen. 

Skil den ad og vask alle dele i vand og sæbe. Husk at skylle efter med rent vand, så der ikke kommer rester af sæbe i den friskpressede most eller frugtsaft. 

Husk at mosten har kort holdbarhed

Når du laver æblemost hjemme, skal du huske, at du ikke pasteuriserer mosten. Det betyder, at æblemosten ikke kan holde sig lige så længe, som den most, du køber i supermarkedet. 

Sørg for at skolde flasker og glas, inden du hælder mosten over på flasken. En helt ren flaske er med til at øge holdbarheden. 

Drik gerne den friskpressede most samme dag – og opbevar mosten på køl, indtil du skal drikke den. Har du lavet store mængder æblemost, kan du fryse den ned. 

Hvorfor er det vigtigt med en god hygiejne, når du presser frugter?

Bruger du nedfaldsfrugt, risikerer du, at frugten ligger i områder, hvor der færdes vilde dyr eller husdyr. Nedfaldsfrugt kan være forurenet med afføring, der indeholder sygdomsfremkaldende bakterier eller parasitter. 

Mange dyr kan gå rundt med sygdomsbakterier som fx salmonella og campylobacter, uden at dyrene selv bliver syge. Men hvis disse bakterier bliver overført til mennesker – fx via nedfaldsfrugt – er der risiko for, at vi kan blive syge.

Upasteuriseret most, der var forurenet med en sygdomsfremkaldende colibakterie, har givet alvorlig sygdom i udlandet. I visse områder af Danmark kan ræve være inficeret med dværgbændelormen, der kan gøre mennesker alvorligt syge. 

Læs mere om