Voksne kan også være afhængige af slik

Slik er ikke kun for børn. De voksne kan også være afhængige og spise slik i smug, og efter slikorgiet melder den dårlige samvittighed sig.

36 procent af danskerne synes selv, at de spiser for meget slik, og 23 procent synes, det er svært at kontrollere slikforbruget. Kilde: FDB Analyse

Slik for de voksne

De voksne er blevet glade for slik, og når børnene går i seng, spiser de voksne i smug. En analyse fra FDB Analyse har vist, at 48 procent af danskerne har slik i hjemmet, der kun kommer frem, når børnene ikke er til stede, og hver femte voksne har oplevet det samme med deres forældre, da de selv var børn.

Jeg er dårlig til at dele

At gemme slikket for børnene kan 36-årige Susanne Hansen fra Vallensbæk Strand nikke genkendende til. Hun gemmer nemlig slikket for både sin mand og sin 15-årige datter:

»Jeg spiser mit slik i smug, for jeg er virkelig dårlig til at dele. Det er jo mit slik. Derudover synes jeg heller ikke, at min datter skal have en masse sukker. Så får hun bare nogle dårlige vaner, der vil følge hende ind i voksenlivet, ligesom det skete med mig,« fortæller hun.

Det hemmelige rum til slik

Susanne Hansen spiser slik næsten hver dag – en vane, der har fulgt hende fra barndommen, hvor der ofte var ubegrænset adgang til søde sager. I dag gemmer Susanne Hansen, der er hjemmegående, slikket enten i sit hobbyrum eller i et hemmeligt rum i tasken, hvor hverken mand eller barn kommer.

Slik er en oplevelse

Susanne Hansen siger aldrig nej til slik, og hun spiser altid, til der ikke er mere. For hende er slik det samme, som gourmetmad er for andre: En oplevelse.

»Når jeg får stor trang til sukker, prøver jeg at sige til mig selv, at jeg kan spise et stykke rugbrød eller en frugt for at snyde lysten, men det hjælper ikke. Så går jeg bare og tænker på slik, og munden løber i vand, og jeg kan fornemme, hvordan slikket vil føles i munden, og så er jeg nødt til at have noget,« fortæller hun. 

Den dårlige sliksamvittighed

Selv Susanne Hansen kan dog få dårlig samvittighed, når hun har spist for meget af alt det søde, og så forsøger hun at holde det hemmeligt for familien:

»Jeg fortæller tit min mand, at jeg ikke spiser så meget slik. Jeg lyver både for ham og for mig selv, og på den måde får jeg overbevist mig selv om, at jeg ikke spiser så meget slik, og så er samvittigheden ikke så dårlig.«

Se, hvad vi ellers skriver om: #slik