Vingummi – med gurkemeje og æble

Frugt og bær giver farve og smag til vingummibamser, når man vil undgå kunstige farvestoffer. Men bare rolig, de røde bjørne smager ikke af rødbede.

Danskerne er vilde med vingummi

Danskerne er et af de folkefærd i Europa, som spiser mest vingummi, men de er også godt med i Tyskland, Frankrig, Spanien og Østrig.
Vingummi kommer også i en engelsk udgave, der er lidt hårdere end den danske, som skal være blød, men med bid. I USA er festglade teenagere vilde med ­Jell-O shots, som er blød vingummi med spiritus, som drikkes af små glas.

Bamser fra Änglamark og Urtekram indeholder:

Sirup: Gør vingummien sød og hjælper samtidig med at give den seje konsistens.Rørsukker: Søger for, at vingummien bliver sød.Gelatine: Svinegelatine giver vingummien dens gummiagtige konsistens.Frugtjuicekoncentrater: Koncentrat fra æble, hyldebær, solbær og hindbær bruges til at farve vingummimassen.Citronsyre: Afstemmer smagen.Gurkemejeekstrakt: Farver de gule vingummibamser.Algeekstrakt: Tilpasser konsistensen, så bjørnene får det rigtige bid.Overfladebehandling, bi- eller carnaubavoks: Naturlig voks sørger for, at slikket slipper formen og ikke klæber sammen i posen.Kilde: Lene D. Iversen, Urtekram

Da vingummi blev opfundet i begyndelsen af 1900-tallet, blev slikket smagt til med essens af forskellige vine. Senere gik man over til at bruge kunstige smags- og farvestoffer, men de seneste 20 år er flere og flere producenter begyndt at bruge naturlige ingredienser til at give smag og farve.

Smag og farve kan komme fra naturen

Både Änglamark og Urtekram har vingummi i sortimentet, hvor både smag og farve kommer fra frugter og bær.
»Vi bruger selvfølgelig de naturlige ingredienser, fordi vi gerne vil undgå kunstige tilsætningsstoffer. Som et plus giver det efter min mening også en mere naturtro smag, hvor man bedre kan smage forskel på de forskellige varianter,« siger Lene D. Iversen, som er produktudvikler i Urtekram.
Firmaet har forhandlet vingummi med naturlig farve og smag siden 2008 og leverer også vingummibamser til Änglamark.
I Coop mener man, at det er vigtigt at give kunderne et alternativ til de kendte mærker, fortæller Peer Wejse, kategorichef for konfekture i Coop.
»Vi ved godt, at vingummi måske ikke er det sundeste produkt, og derfor er det vigtigt, at vi kan tilbyde en økologisk variant. Det gør jo ikke slikket sundere, men det har nogle andre gode egenskaber,« siger Peer Wejse.

Grønne bjørne farves med æble

Vingummibamserne uden kunstige farvestoffer får deres kulør fra frugtsaftkoncentrat. Koncentraterne bliver fremstillet ved, at saften fra frugt og bær koges ind ved svag varme under tryk, til den bliver til en sirupslignende masse.
Grønne bjørne farves med æble, røde bjørne med hyldebær, solbær og hindbær, og de gule bamser får farve fra gurkemeje. Haribos vingummibamser har endnu flere farver, så her bruges blandt andet også kiwi, ananas og grapefrugt som kulør.
Frugtsaftkoncentraterne har næsten ingen smag, men fordi de kommer fra rigtige frugter og bær, kan de ikke undgå at have en lille smule aroma. Derfor ville man kunne smage et hint af de farverige ingredienser, hvis man ikke tilsatte smagsaroma.

Vingummi tilsættes også smagsforstærkere

Vingummibamserne fra Änglamark og Urtekram får smag fra naturlige aromaer, som er baseret på et koncentrat af den frugt, vingummien skal smage af. For at koncentratet skal være kraftigt nok til at give smag til selv en lille vingummibamse, bliver det tilsat smagsforstærkere, som er kunstigt fremstillet.
»Hvis man ikke tilsatte de her hjælpestoffer, var man nødt til at lave vingummierne meget større for at få nok smag ind i dem,« siger Lene D. Iversen, som fortæller, at aromaerne også er med til at give vingummierne glans.
Grønne vingummibamser får smag af æble, gule bjørne af citron, mørkerøde bjørne af solbær, og de lysere røde bjørne får smag fra jordbær.

Gelatine fra svin giver bid

Siden den første vingummimasse så dagens lys, har grundopskriften været en blanding af sukker, stivelse eller gelatine samt farve og smag. I begyndelsen af 1900-tallet brugte man et naturligt gummi til at give slikket dets konsistens. I dag er de fleste producenter gået over til at bruge gelatine fra svin i stedet. Da Urtekram begyndte at forhandle vingummi i 2008, var det uden gelatine for at komme vegetarer i møde. Men det er der blevet lavet om på siden.
»Tyggekonsistensen i en vingummi uden gelatine er ikke så god. Den har ikke den samme modstandskraft, så der er mindre bid, og den føles lidt mere flydende,« siger Lene D. Iversen.

Fairtrademærkede bjørne er stadig et nicheprodukt

Ude i butikkerne er salget af Änglamarks vingummi stabilt, men de Fairtrademærkede bjørne er stadig et nicheprodukt for Coop, fortæller kategorichef Peer Wejse.
»Det er okay for os, for slikmarkedet er svært at komme ind på, fordi de andre mærker er både mere kendte og billigere,« siger Peer Wejse.                   

Se, hvad vi ellers skriver om: #frugt, #tilsætningsstoffer og #slik