Vi vil ikke give syge forældre husly

Forældre, der bliver syge og svage, når de når op i årene, skal ikke regne med at flytte ind hos deres børn. Kun hver 5. har lyst til at lade svage forældre flytte ind.

Kun 10 procent af de adspurgte har lyst til at bo fast hos en yngre slægtning. Vi vil nemlig ikke være til besvær.

Syge forældre får ikke lov at flytte ind hos børnene

Hvis sygdom og alderdom gør det svært at bo alene, skal pensionister ikke regne med at flytte ind hos deres børn. Der er de nemlig ikke velkomne. Så klar er konklusionen i en ny undersøgelse fra Coop Analyse. Kun hver 5. svarer, at de gerne ville have forældre boende, hvis de var svage og ikke kunne bo for sig selv. 

Omvendt er 42,7 procent sikre på, at forældrene ikke skal have lov at flytte ind. Sådan er billedet i Danmark, men mange andre steder ser det helt anderledes ud, fortæller seniorkonsulent fra Ældre Sagen Margrethe Kähler.

»Alle lande syd for os har i meget højere grad familien boende, fordi de ikke har så stærkt et velfærdssystem,« siger Margrethe Kähler.

Vi vil ikke selv være til gene

Mens få vil lade forældrene flytte ind, har endnu færre lyst til selv at skulle flytte ind hos deres børn på sigt. Kun 10 procent af de adspurgte har lyst til at bo fast hos en yngre slægtning. Vi vil nemlig ikke være til besvær.

»Der er næsten ingen, der vil flytte ind hos deres børn, for de vil ikke være afhængige af nogen, og slet ikke familien,« siger Margrethe Kähler.

Vi sætter pris på bedsteforældrene

Nok vil vi ikke have bedsteforældregenerationen til at flytte ind, men vi sætter alligevel stor pris på deres betydning for familien.

»De ressourcestærke bedsteforældre i dag er jo tit på arbejdsmarkedet men prioriterer samtidig familien enormt højt. De gør en masse for børn og børnebørn,« siger Margrethe Kähler og henviser til, at alene deres indsats som børnepassere giver en besparelse på 850 millioner kroner for de danske arbejdsgivere hvert år.

Familiekollektiverne kommer

Den store betydning for familierne kan få flere familier til at byde bedsteforældrene husly i fremtiden, spår Margrethe Kähler.

»I Danmark kan familiebofællesskaber tælles på 2 hænder, men jeg tror det kommer. Den økonomiske krise har gjort folk mere bevidste om, hvad der har værdi, og det er de sociale relationer,« siger Margrethe Kähler.

Se, hvad vi ellers skriver om: #bolig, #alderdom og #alder