Vi har fobier, fordi instinktet styrer

Angst for bøger, blæst eller blomster hører til blandt de mere sjældne former for fobi, men hvad er egentlig mest almindeligt at være bange for? Samvirke får svar af psykologisk leder af Fobiskolen, Linda Sørensen.

Vi voksne kan også være bange

Selv om de færreste edderkopper i Danmark kan forvolde nogen som helst skade mod mennesker, har mange af os svært ved at holde fast i fornuften, når vi ser en lille spindler. Faktisk er araknofobi, som angsten for edderkopper kaldes, den mest udbredte fobi.

»Langt de fleste kommer her for at komme af med frygten for edderkopper. Det er helt klart dem, jeg ser flest af,« siger Linda Sørensen, der er psykologisk leder af behandlingsstedet Fobiskolen. Forklaringen ligger i vores instinkt.

Men angsten er hovedets skyld

»Nok er edderkopperne ufarlige i Danmark, men vi har evolutionært set haft god grund til at reagere kraftigt på dem, derfor har vi en helt latent frygtmekanisme i kroppen,« forklarer hun.

Samtidig er edderkopper noget, man nemt kan få andre til at tage sig af, og derfor aldrig selv lærer at håndtere. Sker det, kan man udvikle en decideret fobi, siger Linda Sørensen.

Vi er bange for fly, fremmede og femte sal

Udover de små ottebenede kryb er der en hel række af andre ting, som det er ganske almindeligt at være bange for.

»Det er meget almindelig at være bange for vand, højder, lukkede rum eller bange for at flyve,« fortæller Linda Sørensen. 

Langt de fleste fobier udvikles fra en frygt, som alle mennesker i et eller omfang har prøvet at føle. Frygten er nemlig kroppens sikkerhedsmekanisme for at gøre os opmærksomme, derfor bliver vi bange for mange af de samme ting. Meget af det er dog så nemme at undgå i dagligdagen, at det ikke er et problem.

Frygten for hinanden fylder

Mere invaliderende kan det dog være, hvis man har en anden meget udbredt fobi. Frygten for andre mennesker er også en af de meget almindelige fobier, fortæller Linda Sørensen, og den kan have voldsomme konsekvenser.

»Dem, der har social angst, vil kunne mærke det meget tydeligt på konsekvenserne. Nogle kan ikke passe et job, andre kan ikke tage en uddannelse, mens nogen ikke engang tør færdes mellem andre mennesker,« siger hun, og derfor er det en udbredt lidelse at søge behandling for.

11 procent af alle mænd og 15 procent af alle kvinder vil på et tidspunkt i livet udvikle en form for social angst, viser undersøgelser ifølge Linda Sørensen.

Se, hvad vi ellers skriver om: #hjernen, #fobi og #angst