Vi frygter dårligt helbred og afhængighed af andre

Når danskerne skal svare på, hvad de frygter ved alderdommen, fylder helbred, afhængighed og manglende mobilitet meget mere end ensomhed og smerter. Men statistikken peger på, at vi burde være mest bange for ensomheden.

Næsten halvdelen af danskerne frygter at blive syge eller afhængige af andre i alderdommen.

Dansk selvstændighed gør os bange for sygdom

»Hvad er du mest bange for ved at blive ældre?«

Sådan har Coop Analyse spurgt danskerne i en ny undersøgelse, der giver mulighed for at udpege 3 ting, man frygter. Næsten halvdelen af de adspurgte frygter at blive syge eller afhængige af andre, mens godt 40 procent er bange for at blive indskrænkede i deres evne til at rejse. Konklusionen overrasker ikke Margrethe Kähler, der er chefkonsulent i Ældre Sagen.

»Sygdom og afhængighed af andre er noget, vi frygter meget.« siger hun. Og det skyldes en særlig, dansk mentalitet.

»Vi er kendt for, at vi kan selv og vil selv. Det er udtryk for en selvstændighedsmentalitet, der er helt vildt stærk. Så det med at være afhængige af andre bryder vi os ikke om i vores kultur,« siger Margrethe Kähler.

Rejseivrige ældre frygter flyforbud

Blandt de ting, vi frygter mest, er, at alderdommen vil indskrænke vores mulighed for at rejse. Det er en relativ ny frygt, men den skal bestemt tages alvorligt, siger Margrethe Kähler fra Ældre Sagen.

»Omkring 80 procent af de ældre er raske og rejser som gale. Det er helt klart udtryk for, at danskerne er et enormt selvstændigt folkefærd,« siger hun. Følelsen af frihed og selvstændighed er vigtig, og derfor er det typisk det, vi er mest bange for at miste med alderen. 

Vi frygter ikke ensomhed i alderdommen

Ensomhed i alderdommen frygter kun godt hver tredje til gengæld, men faktisk er netop ensomhed et temmelig typisk problem for ældre mennesker. 42 procent af de 50-årige bor alene, og hver fjerde 80-årig tager lykkerpiller.

»Ensomheden er farlig, fordi den vender indad, og man bliver skamfuld over at være ensom, fordi det for de fleste er et tegn på, at man ikke er socialt dygtig, og at ingen kan lide en,« siger Margrethe Kähler.

Kun hver tiende angiver, at de frygter at dø, og endnu færre er bange for at have færre penge eller se ældre ud. 

Se, hvad vi ellers skriver om: #helbred, #alderdom, #alder og #frygt