Tag med på et stævnemøde, hvor et kødhoved møder en kanin

Køkkentjans. Stævnemøde mellem en kødelskende mand og en vegetarkok. Kan kaninføde overhovedet komme til at smage godt?

Said Dadari til venstre er en stor fan af masser kød på tallerknen. Steen Larsen til højre har skrevet vegetaropskrifter i en menneskelalder.

Facebookgruppe for kødelskere

»Mere eksotisk end gulerødder bliver mine grøntsagsindkøb ikke,« siger
Said Dardari. Han er 25 år og studerer til bygningsingeniør, og så elsker han kød. Han har stiftet facebookgruppen: Jeg elsker kød og har tidligere været med i en madklub, hvor maden hovedsageligt skulle bestå af kød og chili. I dag skal han prøve kræfter med grøntsagsmad.

Vegetarmad skal ikke være for svært

»Det er ikke sådan, at det er en ren kødmassakre, hver gang jeg spiser. Der kommer også lidt grønt til, men vegetarmad laver jeg ikke, for det er jo virkelig bøvlet. Og hvis jeg skulle lave vegetarmad, ville det nok blive noget tørt og smagløst noget,« fortæller Said Dardari og kigger over på vegetarkok Steen Larsen, der sidder flankeret af en kurv med rodfrugter og en buket ramsløg.

Steen Larsen har udgivet 11 kogebøger, der alle har grøntsager som omdrejningspunkt.
»Jeg har valgt, at Said skal lave nogle retter, der er velsmagende og mættende og lige ud ad landevejen, og som ikke er med speltkerner og qinoa og alt muligt andet halløj, der kan virke skræmmende,« siger Steen Larsen, der senest har udgivet kogebogen Rent vegetarisk med opskrifter på grøn hverdagsmad.

Tager det lang tid at lave vegetarmad?

På menuen i dag er kartoffelsuppe med trøffelolie, rodfrugtbøffer med sursød sojasouce, mangosalat, spinatbrød og persillehummus.
»Så skal vi til at snitte og rive,« siger Steen.
Said Dardari klør sig i skægget og skæver til de tre sider med opskrifter, han har fået udleveret: »Ja, det ser lidt uoverskueligt ud.«

Maskiner er maskuline

Steen Larsen forsikrer, at det ikke er så svært at lave vegetarmad, og at det maksimalt vil tage to timer at kreere dette festmåltid.

Han forklarer, at man bestemt ikke behøver lave alle retterne, hvis det er et hverdagsmåltid. Her kunne rodfrugtbøfferne med en salat eller kartoffelsuppe med brød fint udgøre det for aftensmad.
Said Dardari ælter dej og kommer de blancherede spinatblade i. Han skærer chili og knuser hvidløg.

Da grøntsagerne til bøfferne er skrællet, kommer en meget potent stavblender af mærket Bamix of Switzerland på banen. Den kan rive grøntsagerne.

»Vi skal ikke arbejde, det skal maskinerne,« siger Steen Larsen. Steen fortæller, at han ønskede sig stavblenderen i ti år, før han købte den.

»I virkeligheden behøver man ikke andet end en stor god kniv, en urtekniv og et godt skærebræt, så kan man lave god mad. Men det er bare nemmere, når man har nogle seje maskiner, der kan arbejde for en,« siger Steen Larsen. Said Dardari spørger, hvad maskinen har kostet, og overvejer, om der er plads til en stavblender i den kaliber på SU-budgettet og i det, han selv kalder for verdens mindste køkken.

Doggybag med grøntsager

Said Dardari former bøfferne af det, Steen Larsen kalder fars.

»Det ser alternativt ud. Min mund løber ikke i vand endnu,« siger Said Dar-dari skeptisk. Steen Larsen kommer hurtigt igen:

»Min mund løber heller ikke i vand, når jeg kigger på en rå hakkebøf.«

Said Dardari må give ham ret: »Ej okay, min mund løber heller ikke i vand nede ved køledisken.«

Olien syder på panden, og Said kommer bøfferne på. Efter et par minutter vender han dem, og den gyldenbrune stegeskorpe viser sig.

»Nu ligner det sgu en bøf,« siger Said overrasket.

Vegetardeller er også lækre

Altanens bord bliver dækket med det musselmalede. De solgule mangostykker lyser på tallerknen og klæder den gyldenstegte bøf godt. Said Dardari beskriver bøffen sådan her:

»Den smager virkelig godt. Den smager ikke særlig meget af grøntsager. Den minder lidt om en falafel, men den er mere fyldig og blød. Den har en god konsistens, og den er faktisk mere saftig end mange bøffer. Den mangler kød-saften, men det er rart at prøve noget andet. Jeg havde et meget mere kedeligt billede af, hvad dansk vegetarmad er,« siger Said Dardari.

På vej ud ad døren spørger Said, mens han krænger læderjakken over skuldrene, om han må få en vegetardelle med hjem til sin kæreste:

»Jeg vil godt lige blære mig lidt og vise, hvad jeg har lært.« 

Se, hvad vi ellers skriver om: #kød, #vegetar, #facebook og #madklub