Stearinlys: Gode vaner forbedrer dit indeklima

Udluftning er vigtigst, hvis du vil forbedre indeklimaet, når du har haft tændt lys. Hvor meget lysene forurener afhænger af lysenes materiale og ikke mindst om du passer dit lys ordentligt

Lys må ikke stå i træk - og du skal lufte ud. Sådan lyder to gode lysråd

Råmaterialerne gør forskel for frigivelsen af partikler og sod

Stearinlys har ry for at være det reneste lys, men en undersøgelse, DTU har lavet for Coop, viser, at lys af stearin er en større kilde til forurening med ultrafine partikler end parafinlys. Det fortæller Malene Teller Blume, som er ansvarlig for kvalitet i nonfood i Coop og i mange år har arbejdet med at gøre lys sikrere at anvende: 

»Umiddelbart gør råmaterialerne en forskel på, hvor mange partikler der frigives, når lyset brænder. Vores undersøgelser viser, at stearin kan frigive dobbelt så mange partikler som parafin.« 

Forklaringen skal findes i materialet, som brænder forskelligt. En af årsagerne er, at stearin brænder med en højere flamme – og dermed brænder mere materiale på en time, end et tilsvarende parafinlys ville gøre. 

Ud over materialet har lysets udformning også lidt at sige, da forskellige lys har forskellige væger. For eksempel har fyrfadslys en lille sodafgivelse. 

»Vi er sammen med vores leverandør i gang med at se på, om vi kan gøre materialerne eller vægen på lyset endnu bedre, så vores lys frigiver færre partikler,« siger Malene Teller Blume. 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Coop var først i Danmark til at sodteste alle lys

I mange år har Coop fået sodtestet alle de lys, som sælges under navnet »ID«, som er Coops eget mærke. Sodtestene viser, at alle lys, som Coops sælger, ligger et godt stykke under EU’s krav, når det gælder sodning. 

Står et lys i træk eller er vægen ikke klippet ordentligt til, giver det en stor øgning af sodpartikler. Slukker man lyset med lyseslukker i stedet for at puste lyset ud, mindsker man indholdet af partikler. Malene Teller Blume anbefaler derfor, at man bruger følgende råd. Det giver en sikrere afbrænding af lys og mindre sodning: 

  • Hold altid levende lys under opsyn.
  • Hold vægen på max. 1 cm.
  • Skær kanten på bloklyset ned til max. ½ cm.
  • Hold området omkring vægen frit for urenheder.
  • Brug altid en lyseslukker, når du slukker dit lys.
  • Sluk lys, der brænder unormalt.
  • Vær sikker på, at lyset er helt slukket.
  • Luft altid grundigt ud, når lysene er slukket.