Sovs: Sovsen vil vi ikke undvære

Spaghetti uden sovs eller flæskesteg uden sovs giver ingen mening. Det er aldrig lykkedes at udvise sovsen fra danskernes køkken, for den er uundværlig og gør maden unik, men vi kan med fordel krydre den meget mere fantasifuldt, siger madhistoriker Bettina Buhl

Sovsen giver giver variation og mulighed for at eksperimentere i det uendelige, så vi kan skabe vores egen signaturret.

I gamle dage brugte vi kanel, nelliker, citronskal og rosiner til at krydre svinekød, og i de ældste sovseopskrifter er der ingefær, kanel, muskat, safran, vin og mandler. Tænk hvis vi igen gav den gas med krydderierne til den brune sovs.

Find krydderierne frem

I gamle sovseopskrifter, især de ældste fra 1600-tallet, har Bettina Buhl fundet ingefær, muskat, kanel, safran, vin og mandler.

”Det er ingredienser, der dengang var helt uopnåelige for den almindelige befolkning. I dag kan vi finde dem på en enkelt tur i brugsen, vi bruger dem bare ikke til sovs,” siger Bettina Buhl.

Kirsebærsovs og andre søde frugtsovse kan vi også bruge mere fantasifuldt. I gamle dage blev de serveret til andet end dessert. De blev spist til svinekød og fjerkræ og krydret med kanel, nelliker, citronskal og rosiner, fortæller Bettina Buhl.

”Vi er i dag meget almindelige i vores smagsunivers. Vi kunne med fordel kigge på, hvordan vi tidligere har gjort, for eksempel ved at læse gamle madopskrifter,” siger Bettina Buhl.
 

Vær ikke bange for sovsen

Sovs eller sauce? Efter mange overvejelser bruger Bettina Buhl det folkelige ord sovs.

”Det dækker mere bredt end sauce. De fleste taler for eksempel ikke om spaghettisauce eller kirsebærsauce,” siger hun.

Hun vælger også ordet sovs, fordi det er knap så skræmmende som sauce. 
”Sovs er noget, du gerne må eksperimentere med og skabe efter dit eget hoved. Sauce lyder mere ambitiøst. Det kan næsten fremkalde præstationsangst, og det kommer der ikke noget godt ud af,” siger Bettina Buhl.
 
Note: Bettina Buhl har skrevet bogen Sovs skal der til - opskrifter & historie. Hun er museumsinspektør på  Det Grønne Museum, også kendt  som Dansk Landbrugsmuseum på Gl. Estrup. 
 

Se, hvad vi ellers skriver om: #aftensmad, #krydderier og #flæskesteg