Sover man bedre efter en genstand?

Alkohol kan sammenlignes med en sovepille; den får dig til at falde i søvn ganske effektivt, men søvnen bliver dårligere, når alkoholen suser rundt i blodet natten over. Samvirke og søvnekspert Mikael Rasmussen sætter en sejlivet søvnmyte på prøve.

Vil man opnå den bedst mulige søvn, skal man sørge for, at alkoholen er ude af kroppen, når man lægger sig i sengen. Det betyder ikke, at man ikke må drikke et par glas vin i løbet af aftenen, men man skal undgå at drikke noget de sidste 5 kvarter, inden man går til køjs.

Alkohol er en flydende sovepille

Arbejdsdagen er overstået, opvasken er taget, og ungerne er lagt i seng. Hovedet dundrer og dagens hektiske travlhed sidder stadig i kroppen. Er der noget bedre en et stort glas vin til at falde i søvn på? Ja, det er der, for alkoholen stopper ikke med at påvirke kroppen, bare fordi du lukker øjnene i.

»Alkohol er godt som indsovningsmiddel. Det er sløvende, og det er rigtigt, at man falder hurtigere i søvn. Men det ødelægger desværre kvalitetssøvnen,« siger Mikael Rasmussen, der er søvnekspert ved Center for Stress og Trivsel. 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Du sover dårligere og kortere tid efter et par genstande

Det er simpelthen kroppens forbrænding af alkohol, der gør, at man typisk vil opleve, at man sover i kortere tid. 

»For det første nedsætter det søvnlængden, og så har alkoholen en tendens til at ødelægge både den dybe søvn og rem-søvnen. Så selvom man falder hurtigere i søvn, går det ud over søvnkvaliteten,« siger Mikael Rasmussen. 

Vil man opnå den bedst mulige søvn, skal man sørge for, at alkoholen er ude af kroppen, når man lægger sig i sengen. Det betyder ikke, at man ikke må drikke et par glas vin i løbet af aftenen, men man skal undgå at drikke noget de sidste 5 kvarter, inden man går til køjs, lyder rådet.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Sengetidssjusser giver alvorlige problemer

For dem, der bruger alkohol som sovepille sjældent, vil det ikke resultere i problemer, der er for store til at løse med en god nats søvn. Men når søvnproblemerne skaber en vane, hvor man altid skal hælde 2 glas vin indenbords for at falde i søvn, kan konsekvenserne af den manglende kvalitetssøvn blive store.

»Når du vågner, vil du ikke være helt på toppen ydelsesmæssigt og følelsesmæssigt. Måske mærker man det ikke, men mange af os kan vænne os til at gå med et slør for øjnene, som har nedsat vores potentiale med 20, 30, 40 procent, fordi vi ikke får den fulde restitution ud af vores søvn,« erklærer Mikael Rasmussen.

Ritualer kan hjælpe dig med at falde i søvn

Når man så sidder på sengekanten og ikke kan sove, er der stadig muligheder, der hverken indeholder alkohol eller sovepiller. Nøglen er gode vaner, dæmpet lys og rolige aktiviteter.

»Bekymringer og tankemylder er de allerstørste udfordringer for at få en god nattesøvn, for det vigtigste er, at du formår at lukke hjernen ned efter en lang dag,« siger Mikael Rasmussen. 

Det kan du blive bedre til ved at slukke for fjernsynet, dæmpe lyset og lukke computeren. 

»Det bedste, man kan have for at hjælpe hjernen til at lukke ned, er ritualer,« siger han. På den måde kan man nemlig vænne kroppen til at falde til ro.