Skal emhætten tændes inden madlavning?

Et råd lyder, at du skal tænde emhætten, før du går i gang med at lave mad. Er der noget om snakken? Og skal emhætten også stå tændt, når maden er færdig? Få svar her.
Finger, der tænder for emhætte

Udnyt emhætten fuldt ud, og tænd den 5-10 minutter inden du går i gang med at lave mad.

God idé at tænde emhætten før madlavning

Ja, det er en god idé at tænde for emhætten 5-10 minutter, inden du starter med at lave mad, da det sikrer en bedre udsugning.

En emhætte fungerer på den måde, at den skaber et undertryk i køkkenet, så den beskidte luft med fedt, lugt og damp kan blive suget ud. Ved at tænde på laveste trin i god tid, får emhætten tid til at danne dette undertryk, inden den for alvor skal på arbejde.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Hvordan får du det optimale ud af din emhætte?

I køkkenet er der stort behov for udluftning for at få fjernet både lugt og fedtstof i luften. Samtidig afgiver madlavning en stor mængde damp, som skal ud, så det ikke skaber et usundt og fugtigt indeklima.

Det er derfor vigtigt, at du udnytter din emhætte korrekt og optimalt.

Det er også en god idé at variere emhættens hastighed efter behov. En emhætte, der kører for fuld udblæsning, bruger nemlig halvanden gang så meget energi som en, der er tændt på laveste trin. Det er kun nødvendigt at benytte emhættens maksimale sugeevne, når du koger eller steger mad, som lugter eller oser kraftigt.

Suger din emhætte ikke ordentligt, kan det skyldes, at fedtfilteret trænger til at blive rengjort, eller at aftræksrøret har for mange knæk, så det hæmmer funktionen. Hvis aftrækket fra emhætten passerer et koldt loftsrum, skal du sikre dig, at det er isoleret. Ellers risikerer du at få kondensvand ned i emhætten eller fugt i tagrummet.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Sørg for frisk luft til køkkenet, når emhætten kører

Det er vigtigt, særligt i et moderne, tæt hus, at få tilført ny, frisk luft til køkkenet, så emhætten har mulighed for at skifte den beskidte luft ud. Skabes der et for stort undertryk og lufttæthed i køkkenet, kan emhætten ikke suge.

Luft kan tilføres gennem udeluftventiler i vinduer og vægge, og ellers kan du lade en dør stå åben fra køkkenet til et andet rum i huset eller sætte et vindue i køkkenet på klem, imens emhætten er tændt.

Du bør ikke åbne køkkenvinduer tæt på emhætten, når den er tændt, da det påvirker luftcirkulationen i rummet og ophæver det undertryk, der skal til for at suge damp og os væk.

Hvornår er stegeos, madlugt og fedt forsvundet?

Det er ikke sikkert, at emhætten har fået fjernet al den beskidte luft, når maden er klar til at blive serveret. Derfor er det en god idé at lade emhætten køre ca. 10 minutter på laveste hastighed efter endt madlavning, så luften renses helt.

Hvor længe der går, inden emhætten har fået bugt med den sidste stegeos og lugt, afhænger bl.a. af størrelsen på dit køkken.