Singler vil have en sød sæddonor

Singlekvinder på udkig efter en sæddonor leder ikke kun efter en  sund og rask mand. Kvinderne vil lære sæddonorens karaktertræk og interesser at kende, for han skal være en rar person.

Personlighed er vigtigere end udseende, når singler skal vælge sæddoner

Singler kan vælge mere frit
Sæddonorer skal ikke bare være raske, de skal også være rare mennesker. I hvert fald hvis kvinden, der skal modtage sæden, er single.
Igennem de seneste 10 år er det blevet mere almindeligt, at singlekvinder får børn ved kunstig insemination, og det har fået sædbankerne til at finde nye måder, kvinderne kan lære donorerne at kende på.

»Par går mest op i, at donoren skal have de samme træk som manden i forholdet. Ud over det vil de som regel vide så lidt som muligt om donoren. Singler derimod vil kende donoren så godt som muligt,« fortæller Ole Schou som er direktør for sædbanken Cryos.

At singlekvinderne vælger sæddonor efter flere kriterier end par, ser de hos European Sperm Bank på Frederiksberg´.

»Singlerne har et større frit valg, fordi de ikke skal tage hensyn til, om donoren for eksempel ligner deres mand. Derfor kan de være mere kræsne. Det er ikke kun udseendet, der tæller, personlighed spiller også en rolle,« siger Peter Bower, direktør for European Sperm Bank.

Flere singler bruger sæddonor

På 10 år er andelen af enlige klienter hos sædbanken Cryos vokset fra ti procent til 30 procent, og den største stigning er sket inden for det seneste år.

Populært at høre donoren tale
Udvidede donorprofiler er almindelige både Cryos og European Sperm Bank. Mod betaling kan kunderne se billeder af donoren som spædbarn, en personlighedstest og sædbankmedarbejdernes indtryk af sæddonoren.

Lydklip, hvor donoren svarer på forskellige spørgsmål, er populære hos de singlekvinder, der finder deres donor gennem European Sperm Bank.

»Det er vigtigt for singlekvinderne, at donor er rar og sympatisk, og det kan de få et indtryk af på den måde,« siger Peter Bower.

Anonym eller ikke anonym donor

I Danmark findes både anonyme og ikke-anonyme sæddonorer. Fælles for dem er, at deres identitet er skjult, når kunderne vælger en donor.

Selvom det er muligt at høre lydfiler og se babybilleder af donoren, er hans identitet stadig anonym, fordi hans fulde navn og ansigt er skjult.

Nogle donorer vælger, at de ikke vil være anonyme.
Det betyder, at et barn, der er kommet til verden med donorens sæd, får mulighed for at tage kontakt til donoren, når barnet fylder 18 år.

European Sperm Bank har cirka 100 sæddonorer, og halvdelen er ikke anonyme. Cryos har 383 donorer, og 68 af dem er ikke anonyme.

Se, hvad vi ellers skriver om: #forbrug, #børn, #graviditet og #singleliv