Se selv, om der er for meget salt i 12 af dine almindelige fødevarer

For meget salt øger risikoen for en række sygdomme, men en ny mærkning skal gøre det nemmere for dig at se, hvor meget salt der er i det enkelte produkt. I Samvirkes oversigt kan du se, om nøglehullets grænser for salt er overholdt i din ost, dit rugbrød, din pizza, din rullepølse, dit morgenmadsprodukt og 7 andre af dine fødevarer.

1 gram per 100 gram salt må der være i kornflakes og andre morgencerealer, hvis de skal leve op til nøglehullets kriterier om salt i uskadelige mængder

Salt øger blodtrykket

Fra december skal alle emballager på fødevarer have en næringsdeklaration, der viser mængden af salt i din fødevare. Hidtil har det været frivilligt for producenterne at oplyse indholdet, og det er ikke altid, du har kunnet læse på din ost, om den hørte til i den salte ende, eller om der ikke var brugt meget salt i fremstillingen af osten.

Saltindholdet er vigtigt at kende, fordi meget salt i maden øger blodtrykket og risikoen for hjerte-kar-sygdomme. Når vi derimod sparer på saltet, falder blodtrykket, især hvis du er ældre, har for højt blodtryk eller er overvægtig.

Hvad er meget salt?

Men hvad er meget salt? En god målestok for, hvor den sunde grænse for salt går, er nøglehulsmærkets grænser for salt. Se her, hvor meget salt, der må være i din fødevare for at være inden for nøglehulsmærkets grænse. Mængden er per 100 gram:

  • Rugbrød 1,2 gram
  • Hvedebrød 1 gram 
  • Ost bortset fra frisk ost 1,6 gram
  • Friskost 0,9 gram
  • Kødpålæg som rullepølse og hamburgerryg:  2,5 gram
  • Færdigretter som pizza 1 gram
  • Supper 0,8 gram 
  • Vegetabilsk pålæg 1 gram per 100 gram
  • Knækbrød og skorper 1,3 gram
  • Sovser til middagsretter 0,8 gram
  • Røget og gravet fisk som laks eller hellefisk 3,0 gram
  • Kaviar og anden halvkonserves af fisk 3,0 gram
  • Morgencerealer som for eksempl mysli eller kornflakes 1 gram 

Det er ikke kun salt, der skal deklareres efter de nye regler fra december 2016, men også energiindhold, fedt, mættede fedtsyrer, kulhydrat, sukkerarter og protein.

Bruger du nøglehulsmærkningen, er du sikker på, at produktet altid lever op til kriterierne for at spare på fedt, sukker og salt og indeholder flere kostfibre og fuldkorn end normalt inden for kategorien af varer. 

Kilde: Kvalitetskonsulent i Coop Signe Povelsen Ravn.

Se, hvad vi ellers skriver om: #sundhed, #pålæg, #livsstilssygdomme, #salt og #pizza