Sådan undgår du kemi i hverdagen

Vi omgiver os med kemi dagen lang, og mange har svært ved at finde ud af, hvordan de skruer ned for kemien. Derfor sætter Miljøstyrelsen nu fokus på hverdagskemien. Her er 10 tips til, hvordan du skruer ned for kemien i din hverdag.

Vi er omgivet af kemi. Nu sætter Miljøstyrelsen fokus på, hvordan vi undgår kemi i hverdagen.

Sluk al elektronik, før du går i seng

Varm elektronik frigiver kemikalier, og det er ikke godt for indeklimaet. Så sluk den bærbare og mobilen, før du går i seng. 

Pas også på økologisk kosmetik

Som udgangspunkt er naturlige og økologiske ingredienser i kosmetik ikke mindre skadelige end de syntetiske ingredienser. Begræns derfor brugen af kosmetiske produkter i det hele taget. 

Sluk de levende lys

Et tændt stearinlys danner små partikler, som kan forårsage hovedpine og irriterer luftvejene. Undgå for mange levende lys, og luft godt ud, når lysene er slukket. 

Ud med parfumen – eller kom den i håret

De hyppigste årsager til parfumeallergi er parfume og parfumeret hudcreme. Vælg derfor parfumefrie cremer, og sprøjt parfumen i håret. 

Gør som der står på produkterne

Følg altid brugs- og doseringsvejledninger på produkterne. For meget vaskemiddel er skidt både for dig og for miljøet.

Undgå tatoveringer. Især de røde

Tatoveringsfarve kan indeholde en række problematiske kemikalier. Risikoen ved den røde farve er ekstra høj, så undgå den. Og husk så, at du fra 2014 kan vælge en registreret tatovør. 

Støvsug kemikalierne væk

En del kemikalier binder sig til støv. Derfor er det faktisk ikke kun, fordi det ser pænere ud, at det kan betale sig at fjerne støvet. Kemikalierne kan nemlig støvsuges væk.

Vask dit nye tøj, før du tager det på

For at fremstille en T-shirt bliver der brugt ½-1 kilo kemikalier, og der kan være kemikalierester i dit tøj, når du køber det i butikken. Så vask det nye tøj, før du tager det på første gang. 

Dyrk kemi-sikker sex

Mange plastikprodukter indeholder ftalater. Køb ftalatfrit sexlegetøj, og brug kondom på dildoen sammen med vandbaseret glidecreme. Oliebaseret creme trækker ftalater ud af plastikken. 

Luft ud med gennemtræk

Gennemtræk er det mest effektive for at få skifter luften ud inden døre. Vinduer, der står på klem i længere tid, giver ikke samme effekte. 

Kilde: Miljøstyrelsen

Se, hvad vi ellers skriver om: #allergi og #kemi