Sådan undgår du at hidse dig op i trafikken

»Hvad fanden laver du?« og »Idiot!« er velbrugte gloser bag bilruderne i den danske trafik. Men hændelserne, der hidser os op i trafikken, er oftest ude af vores kontrol. Psykolog Mette Møller fra Institut for Transport på DTU kommer her med nogle råd til, hvordan du undgår bandeord og sure miner i trafikken. 

Der er omstændigheder i trafikken, som gør, at vi tillader os selv en lidt mere grov opførsel over for andre, end vi gør i andre sammenhænge.

Acceptér trafikken

Når bilradioen meddeler, at der er 5 kilometer kø forude, så erkend, at der ikke er noget, du kan gøre ved det, i stedet for at hidse dig op. 

Sådan lyder et af rådene fra seniorforsker og psykolog på Institut for Transport på Danmarks Tekniske Universitet, Mette Møller. Hun har forsket i menneskers adfærd i trafikken og trafiksikkerhed i 15 år.

»Vi vil som mennesker gerne have kontrol over ting i vores liv, og trafikken er slet ikke en undtagelse. Så når situationer, der kan få os til at hidse os op i trafikken, nærmer sig, er det altid en god idé at prøve at tænke: ’Kan jeg gøre noget ved det her, eller er det ude af min kontrol?’ Hvis der ikke er noget at gøre, så prøv at acceptere det,« siger hun.

Kør hjemmefra i god tid

En banan i den ene hånd og bilnøglen i den anden. Du suser ud ad døren, hopper ind i bilen og spænder sikkerhedsselen, mens du er på vej ud af carporten. Morgentrafikken ramler, og læsset vælter. Du bliver sur og kommer for sent. 

»Mange har den tilgang, at bilen er det hurtige, behagelige og fleksible transportmiddel. Vi tager bilen, fordi det er hurtigere. Når den forventning bliver udfordret, så bliver vi frustrerede,« siger Mette Møller og uddyber: 

»Hvis vi tager toget, ved vi, at trafikken er ude af vores kontrol. Derfor tager vi måske vores forholdsregler og tager af sted i bedre tid. Prøv at overføre disse strategier til bilen, og kør hjemmefra, så der er tid til uforudsete forsinkelser.«

Trafikvrede er ikke personligt

Når en anden bilist overhaler dig, så du ikke kan nå over lyskrydset, så lad være med at tage det personligt. 

»Pas på med ikke at tillægge folk negative motiver. Tænk i stedet, at det godt nok ikke var så smart gjort, men at der måske var en god forklaring,« siger Mette Møller.

I det hele taget råder hun bilister til at trække vejret roligt, inden de springer op ad æsken i trafikken. Få ro i kroppen og overvej, inden du gør noget overilet.

»Spørg dig selv, hvad det værste er, der kan ske. Det er måske irriterende, men i det store regnskab betyder det nok ikke noget, at du kommer 2 minutter senere hjem. Hvis du hidser dig op, sender du dårlige vibes ud i trafikken. Og de kommer tilbage til dig selv,« siger hun.

Se, hvad vi ellers skriver om: #trafik, #psykologi og #biler