Sådan starter du kulgrillen på den miljøvenlige, den sikre, den dovne og den nemme måde

Med grillstarter, aviser, elektrisk grillstarter eller kemikalier. Du kan tænde op i dine grillkul på mange måder. Læs 4 metoder her, som hver især har en fordel.

Har du en grillstarter, gør den det super nemt at tænde op i grillen. Men der findes også andre måder, du kan tænde op i dine grillkul.

Den miljøvenlige måde

Til dig, der tænker på miljø og sundhed og har en god portion tålmodighed. Prøv den miljøvenlige måde – fordi der er andet end optændingsblokke, der kan brænde.

  • Byg en pyramide af kullene, og fordel grankogler, småkviste eller aviser som grillstartere. Alternativt kan du bruge gamle vinpropper af kork eller flettede aviser.
  • Sæt ild til propper, kogler eller aviser.
  • Vent til kullene er grå, og grill løs.

Fordel: Du skåner miljøet for optændingsvæske og -blokke og tænder op helt uden paraffin, der er en miljøgift, hvis det er baseret på terpentin eller petroleum.

Den sikre måde

Anvend elektrisk grillstarter til at få gang i dine kul.

  • Placér kullene på den elektriske grillstarters varmeelement, og sæt ledningen i stikkontakten.
  • Flyt grillstarteren, når der er gang i kullene.
  • Når kullene er grå i kanten, er du klar til at grille

Fordel: Metoden er tilladt på altaner. Husk dog, at der altid skal være åbent på mindst en langside, når du griller på altanen – samt at din boligforening eller ejerforening kan have lavet mere strikse regler. 

Den dovne måde

Er du træt af smart grilludstyr, er denne metode måske noget for dig, hvor kullene bliver i posen.

  • Læg posen med grillkul ned i grillen på den ene flade langside.
  • Skær et hul på cirka 20 x 20 centimeter på den side, der vender op, og hæld tændvæske ned i posen, og lad blandingen trække i nogle minutter.
  • Når posen er brændt væk, og grillkullene er grå i kanten, er grillen klar.

Fordel: Du slipper for at skaffe dig af med posen.

Den nemme måde

Metoden for dig, der har udstyr og styr på tingene – brug en grillstarter.

  • Fyld grillstarteren med en passende mængde kul. Læg aviser eller optændingsblokke i bunden. Væd eventuelt med tændvæske, og lad trække.
  • Sæt en tændstik til hullerne i bunden af grillstarteren, og vent cirka 15 minutter. 
  • Når flammerne er væk, hæld kullene over i grillen. Giv dem tid til at blive grå i kanten – så er de helt klar. 

Fordel: Metoden er let at bruge og virker altid.

Artiklen er bragt første gang på samvirke.dk i 2009. Artiklen er blevet opdateret i maj 2015. 

Se, hvad vi ellers skriver om: #grill, #sommer og #grillmad