Sådan sparer du tusinder af kroner i sommerhuset

Engang var et sommerhus et sted uden rindende vand, uden radiator og petroleumslamperne var den eneste lyskilde, der supplerede de lyse nætter. I dag har rigtig mange sommerhuse elvarme, fjernsyn, dvd, internet, vaskemaskine, opvaskemaskine – måske endda spabad, sauna og swimmingpool.

Sommerhuset er blevet parcelhus

De danske sommerhuse bugner med udstyr, der kræver strøm. Og elforbruget i fritidshusene er steget med mere end 90 % gennem de seneste 30 år. Og i dag er det gennemsnitlige elforbrug i et sommerhus næsten lige så højt som i et almindeligt parcelhus.
Her er 5 ting, du kan gøre for at mindske dit energiforbrug i sommerhuset:

1. Drop elvarmen

Få installeret en varmepumpe i stedet for elvarme. Det kan spare dig for flere tusinde kroner om året. Varmepumpen kan suppleres med solceller.

2. Fang solen

Sæt en solfanger op, så får du gratis varmt vand. Der findes solfangere i meget forskellige størrelser og til både små og store priser, så der burde være noget, der passer til dit forbrug i sommerhuset.

3. Luk sommerhuset ned, når du er i byen

Sluk for vandvarmer, fryser og køleskab, når du ikke er i sommerhuset. Husk at lade køleskab og fryser stå på klem, så det ikke kommer til at rådne og lugte, når det ikke er tændt.

4. Få tjek på utæthederne

Bruger du sommerhuset meget om vinteren, kan du spare rigtig mange penge på at lave en grundig efterisolering. En termografisk undersøgelse af huset kan være en god start, så du finder ud af, hvor husets største utætheder er.

5. Ventilation er bedre end varme

Sluk for varmen om sommeren. Mange sommerhusejere har varme på hele året for at undgå fugt. Men det er langt mere effektivt at sørge for god ventilation af huset.

Se, hvad vi ellers skriver om: #sommer, #el, #sommerhus og #spareråd