Sådan samler du mad i skoven

Viden og forsigtighed er nødvendigt, når du samler mad i den danske natur. For selvom de fleste danske planter er ganske ufarlige, så står de side om side med nogle giftige af slagsen.

De danske skove er et stort, vildt spisekammer

  • Hav altid en naturguide med i kurven, så du kan læse om de forskellige planter og skelne de giftige fra de spiselige. Tag aldrig chancer! Er du i tvivl, om planten er spiselig, så hold dig hellere væk!
  • Sørg for, at planterne ikke er forurenede af giftig jord eller bilos. Så hold dig væk fra grøftekanten, og gå længere ind i skoven.
  • Du må samle overalt i offentligt ejede skove. Til gengæld må du kun plukke det, du kan nå fra stierne og vejen i de privat ejede skove
  • Medbring en kurv, fryseposer til planterne, et fugtigt viskestykke til at dække poserne, en saks/kniv og en naturguide
  • Skær altid stænglerne over med en kniv eller klip dem med en saks. For hvis du river dem over, kan de visne og dø
  • Fyld kun 1 bærepose om dagen. Det er god skik, når man sanker.
  • Vask planterne grundigt, når du kommer hjem.
  • Opbevar planterne rene og fugtige i poser i kølskabet i op til en uge

Kilde: Naturvejleder Søren Espersen

Orienter dig, før du sanker

Helt overordnet bør du altid orientere sig på Fødevarestyrelsens hjemmeside, inden du sanker i naturen eller egen have.
Styrelsen har 2 plantelister, som altid er opdateret med seneste nyt om spiselige planter og blomster.

Se Plantelisten til privat brug

Se Plantelisten til erhversmæssigt brug

Læs mere om