Sådan mindsker du risikoen for astmaanfald

Hold dig fra tobaksrøg og støv, og vær ikke bange for at dyrke motion, hvis du lider af astma. Samvirke samler de bedste råd til at undgå astmaanfald.

Astmaanfald er ingen spøg, men heldigvis kan du gøre noget for lettere at slippe for dem.

Tag din medicin

Det lyder måske banalt, men den bedste vej uden om anfald er at huske den astmaforebyggende medicin – også i perioder, hvor man ikke mærker meget til astmaen.

Godt indeklima

Et godt og rent indeklima er vigtigt, hvis man vil være fri for anfald. Astma-Allergi Danmark anbefaler, at man gør grundigt rent en gang om ugen, lufter ud ofte og varmer hjemmet op til min. 20 grader. Kold luft udløser også anfald.

Undgå allergener

Allergi og astma hænger ofte sammen, og allergiske reaktioner leder tit til astmaanfald. Det er derfor vigtig at undgå kraftige allergener som mados, parfume og støv.

Ingen rygning

Tobaksrøg er en af de største syndere, og passiv rygning er en sikker vej til et anfald. Hvis der er en med astma i husstanden, bør man aldrig ryge indenfor. 

Overvej, om et kæledyr er en god idé

Fido er bestemt en god hund, men den er også en ren allergibombe. Astmaramte har lettere ved at udvikle allergier – særligt hvis de dagligt har meget kontakt med for eksempel hundehår.

Pas på pollen

I sommermånederne er luften sprængfuld af luftvejsirriterende pollen. Sørg for at holde vinduerne lukket på tørre, varme dage, hvor der er mest pollen i luften. Der er desuden mest pollen om morgenen. Lad være med at tørre dit vasketøj udenfor om sommeren, og tag gerne et bad om aftenen, så du kommer af med pollen i håret.

Forbered dig inden fysisk aktivitet

Astma er ingen hindring for at dyrke masser af motion, men man gør klogt i at forberede sig inden fodboldkampen. Det er vigtig at varme godt op, så lungerne ikke pludselig overbelastes. Efter aftale med egen læge kan man tage sin anfaldsmedicin præventivt inden træning.

Se, hvad vi ellers skriver om: #sygdom, #allergi og #astma