Sådan laves de frosne ærter: Søde ærter er en evergreen

Danmark og Skåne er verdensmestre i  frosne ærter Børnenes slik fra haven. Jo sødere, jo bedre. Ærterne skal høstes præcist, når sukkeret er i top.

Ærter er blandt andet god slankemad

En nyhøstet ærtemark overvælder næsen

Ærte-safterne mærkes i luften og dufter saftigt, sødligt og meget grønt.
Travle høstmaskiner tonser rundt på marken som kampvogne. Efter dem flyder smadrede bælge, overrevne stængeltråde og nedkørte ærter. Højst tre timer må der gå, fra ærtehøstmaskinerne har samlet ærterne op og skilt dem fra bælgene, til de ruller ind på fabrikken, blancheres i kogende kanaler og sprøjtes ind i frosttunnelens hvide skyer, stivner, pakkes og er færdige.

Vidste du, at...

1 Sukkerærter var nye i Danmark i 1980’erne, men har altid været spist i det øvrige Europa.

2 Dåseærter var fremherskende i 1900-tallet indtil 1960’erne, da de blev udkonkurreret af frosne ærter.

3 Efter ni måneder på frost mister ærter fem procent af deres indhold af C-vitamin. Friske ærter mister på to dage 36 procent af deres indhold af C-vitamin.

4 Høstsæsonen i Danmark sætter ind 1. juli og varer 50 dage. USA og England er verdens største ærteproducenter.

Ærternes sukker måles, så høstmaskinerne kan starte præcist

Ærtehøst haster. Det er et kapløb med harskning og fordærv. Ærter er sårbare, når bælgen er væk. Det er også et sukkerkapløb. Vi vil have sukker, når vi spiser ærter. Men ærterne laver hurtigt stivelse ud af sukkeret og bliver solide og seje i stedet for søde og sprøde.

Den udvikling skal standses, mens sukkeret er på sit højeste. Markerne overvåges, prøver bliver taget af ærternes sukkerindhold. Høstmaskinerne starter præcis, når sukkeret og i øvrigt også C-vitaminet i ærterne er på sit højeste.

Søde ærter sejler, melede ærter synker

På fabrikkerne spottes
de sødeste ærter. Ærter afslører sig selv med deres flydestil, mens de
sejler af sted i fabrikkens kar. Der er flydere, og der er synkere. De
lette, flydende ærter er de sødeste. Den samme ærteplante har begge
typer. De nederste, ældste ærter, hvor sukkeret er begyndt at blive til
stivelse, er de tungeste. De yngste helt oppe i toppen, der sidst smagte
solen, er de sødeste og letteste.

Ærter elsker kølige somre

Danmark er et perfekt ærteland. Søde ærter elsker lange dage, korte nætter, lidt regn og lidt sol og halvkolde somre. Vi ligger lige midt i det europæiske ærtebælte, der strækker sig fra Skåne, tværs gennem Danmark og ender i det sydlige England. Italienerne er vilde med vores ærter, der er mættede af lange nordiske dage. En ært, der passer til italienernes gryder, har et sukkerindhold på 17 procent.

På få timer bliver ærter melede

Ingenting slår en ært fra en
åbnet ærtebælg, der stadig sidder på planten. Timer efter kan det være
for sent. Vi kender det, når vi åbner en grøn skal og finder ærterne
lidt for blege, kantede og melede. Sukkeret er blevet til stivelse.
Frosne fabriksærter er sødere end ærter, der er begyndt at bulne bælgen
hårdt ud. Men engang var stive ærter de mest almindelige. De skabte
substans i de tunge vinterretter.

Grækere og spaniere kan lide melede, tunge ærter

Tunge ærter er der stadig kærester til. Tunge ærter er de bedste at koge suppe på, fordi stivelsen gør dem robuste, og suppe er vigtig i mange køkkener omkring os. Suppe til forret før middagen er hverdag i mange østeuropæiske lande. Grækerne og spanierne synes også godt om frosne ærter, der er en anelse melede og tunge i det. 

Brug ærter til:

Mad

Mad med persille, fløde, smør, gulerødder, mynte, salat, timian og asparges.

Smertelindring

Læg en pose frosne ærter på det ømme sted eller på hovedet, når du har hovedpine.

Slankemad

Ærter indeholder ligesom andre bælgfrugter mange proteiner og mætter godt. God slankemad er ærter sammen med grove grøntsager som gulerødder, blomkål og broccoli.

Se, hvad vi ellers skriver om: #mad, #frost og #ærter