Sådan laver du den perfekte, klare isterning

Isterninger kommer i mange former og størrelser, men kan tit bliver uklare og smelte for hurtigt. Kokken Martin Guf fortæller her, hvordan han laver luksusisterninger til sine cocktails.

Hvordan laver du den perfekte isterning?

ilt kan gøre isterninger uklare, og derfor koger jeg vandet 2 gange, fordi kogning fjerner noget af ilten i vandet. Man koger vandet op. Lader det stå. Og koger vandet op igen, så får du en mere klar, gennemsigtig isterning, når vandet fryser. Jeg kommer ikke kogende vand i fryseren. Det får lov at stå på køkkenbordet i en halv times tid først.

Hvorfor bliver isterninger uklare?

Vand indeholder en masse små partikler. Når vandet fryser til is, vil man kunne se iskrystallerne, der dannes omkring små partikler eller iltbobler.

Det er specielt luftbobler, der bliver fanget i isterningen, som kan gøre den uklar.

Hvilken beholder bruger du?

Jeg bruger en firkantet bøtte, når jeg laver isterninger. Så får isterningerne, synes jeg, den rigtige form. Jeg fryser vandet ned i bøtten, så kan jeg skære eller hakke isterningerne ud, så de passer til mit glas. Jeg kommer kun én stor isterning i, så vander den ikke cocktailen så meget, fordi den tør langsommere.

Hvorfor er det vigtigt, at isterningen er klar?

Det er, når cocktailen bliver lidt mere end bare en cocktail, så er det pænere at have en klar isterning.

Hvordan fandt du ud af at lave den perfekte isterning?

Efter at have drukket cocktails i rigtig mange år og også at have opbygget det, jeg vil kalde en hjemmebar, synes jeg, at det giver en bedre oplevelse at drikke en drink, hvis isterningerne er gode og klare. Jeg synes, det er synd, at man går ud og bruger penge på dyr alkohol og så ikke følger cocktailen til dørs. Det virker så halvt.

Hvilken cocktail nyder du med dine isterninger?

Jeg laver en form for Old Fashioned.

Det er 2 cl mezcal, som er en form for tequila. 2 cl tequila. 1 spsk. agavesirup. 2 drys chokoladebitter. Chokoladebitter er en form for bitter, bare lavet på chokoladebønner.

Så skal du hælde hele blandingen ud over din isterning og røre i halvandet minut, og servere drinken med et tvist af limeskal. Så har du en Mexican Old Fashioned. Den smager uendeligt og forfærdeligt godt.

Martin Guf arbejder til daglig med konceptet Lokal Kærlighed, som kan findes på Facebook.