Sådan hjælper du dit venstrehåndede barn

Meget værktøj, sakse og kartoffelskrællere er udviklet til højrehåndede. Så hvad skal du gøre for at imødekomme dit venstrehåndede barn, så det får lige så let ved at klippe og snedkerere som sine højrehåndede søskende?

Cirka 10 procent af befolkningen er venstrehåndede, og der er flere mænd end kvinder, der er venstrehåndede. 2 højrehåndede forældre har kun 2 procent sandsynlighed for at få et venstrehåndet barn.

Der er et flertal af højrehåndede mennesker

Omkring 1 ud af 10 mennesker verden over på tværs af kulturer er venstrehåndede. Det betyder, at langt de fleste i verden er højrehåndede, og verden er altså udviklet til dem, der foretrækker at bruge netop den hånd. Det giver ikke store problemer for de venstrehåndede, men der er et par ting, du kan gøre for at hjælpe dit venstrehåndede barn.

Hjernen ændrer sig, hvis du tvinger barnet til at bruge modsatte hånd

Indtil midten af 1980'erne var der børn, der blev tvunget til at bruge deres højre hånd til at skrive og tegne med, når de kom i skole. Det gør man ikke i dag.

Danske forskere har påvist, at der sker en ændring i hjernen, når man tvinger et barn til at bruge den modsatte hånd.

»Vores forskning viser, at det slet ikke er muligt at blive 'rigtigt' højrehåndet. I stedet tilpasser hjernen sig den nye opgave ved, at nogle områder bliver mindre i de dybe kerner langt inde i hjernen. Det er meget overraskende og meget spændende,« forklarer overlæge Hartwig Siebner. Hun har stået i spidsen for undersøgelsen som forskningsleder på Danish Research Centre for Magnetic Resonance (DRCMR) på Hvidovre Hospital.

Særlige produkter til de venstrehåndede

Der findes mange produkter, der imødekommer de venstrehåndede. I London og San Francisco og muligvis andre steder i verden findes der butikker, der udelukkende sælger produkter til venstrehåndede. Her kan du få venstrehåndssakse, linealer, hvor tallene løber fra højre mod venstre, proptrækkere, der snurrer den anden vej, dåseåbnere, kaffekrus med motiver, der vender ind mod den der drikker, når de holder koppen i venstre hånd, venstrehåndsguitarer, spillekort, målebånd, hobbyknive, venstrehåndsgrensakse og meget mere.

Når det venstrehåndede barn begynder i skole

Ved skolestart er der nogle enkle ting, det kan være godt at tænke over. Hvis skolen ikke bruger iPads, men computere med mus, så sørg for, at der også er en venstrehåndsmus, der kan stå til venstre for tastaturet.

Hvis dit venstrehåndede barn får en spiralbog til at skrive i, så lær barnet at vende den på hovedet, så spiralryggen kommer over i højre side og ikke generer barnet, når det skriver. Eller køb en spiralbog med spiralen i modsatte side.

Hvis man i skolen sidder ved et bord med 2 børn ved det samme bord, er det en god idé at sætte det venstrehåndede barn til venstre, så man undgår, at albuerne støder sammen på midten af bordet.

De venstrehåndede er mere kreative

Flere undersøgelser har vist, at venstrehåndede har en langt mere udviklet højre hjernehalvdel end højrehåndede, og at venstrehåndede derfor er mere innovative og bedre i stand til at tænke i nye sammenhænge.

I en ældre undersøgelse fra 1995, hvor man havde ladet højre- og venstrehåndede tage en kreativitetstest, scorede de venstrehåndede højeste karakterer i alle 4 parametre - lethed, fleksibilitet, originalitet og dybde.

Venstrehåndede er gode til at bruge højre hånd

Boremaskiner, save og andet værktøj vil som regel være udviklet til højrehåndede, og selvom man kunne tro, at det er en ulempe, hvis man for eksempel er venstrehåndet håndværker, så er det ikke nødvendigvis tilfældet.

Et amerikansk studie viser, at venstrehåndede håndværkere tjener mere end deres højrehåndede kollegaer.

Det viste sig, at de venstrehåndede havde udviklet evnen til at bruge højre hånd på et langt højere niveau, end man kunne sige om deres højrehåndede kollegers brug af venstre hånd. De venstrehåndede havde altså en bedre finmotorik i deres højre hånd sammenlignet med, hvad deres kollegaer kunne præstere med deres venstre hånd. Og det var en kvalitet, der kunne måles på lønsedlen.

Se, hvad vi ellers skriver om: #børn, #opdragelse, #skole og #kroppen