Sådan håndterer du en fobi

Det kræver en klar plan, god hjælp og bittesmå skridt at overvinde en fobi. Samvirke får gode råd fra Fobiskolens psykologiske leder, Linda Sørensen.

Angst for små rum kaldes klaustrofobi, og kan blandt andet udløses af elevatorer

Du kan kun hjælpe dem, der vil hjælpes

Det første skridt er, at personen med fobi selv erkender, at der er et problem, og at de gerne vil have hjælp.

»Det er umuligt at hjælpe nogen, der ikke vil hjælpes,« siger Linda Sørensen.

Derfor skal du være helt sikker på, at det er et problem, som der skal gøres noget ved, før du gør noget.

Erkend den andens virkelig

Hos folk med fobier er logikken slået fra. Derfor hjælper det ikke at forsøge at overbevise den anden med rationelle argumenter for ikke at frygte elevatoren, flyet eller korsedderkoppen.

»Som pårørende bliver du nødt til at acceptere, at verden ser helt anderledes ud, når man har en fobi. Det er den verden, der bestemmer,« siger Linda Sørensen.

Læg en klar plan

Et andet centralt element i fobifordrivelsen er et såkaldt angsthierarki. Det er en liste over ting, hvor det mindst farlige scorer 1, og det mest farlige scorer 10. På den måde kan man se, hvor langt man er i sin udvikling.

»Så begynder man med de situationer, hvor angstniveauet ligger lavt og arbejder sig frem,« siger Linda Sørensen. 

Eksponér gradvist

Al fobibehandling begynder med det, man godt tør, og rykker derefter grænserne stille og roligt.

»Nogle begynder med billeder af en edderkop, en plastikedderkop, en død edderkop eller en levende edderkop fanget i et glas,« siger Linda Sørensen.

Så hvis du vil hjælpe, skal du starte med at finde ud af, hvor grænsen mellem trygt og frygt går.

Vær det gode eksempel

Du er selv en rollemodel, hvis du kender nogen med en fobi. Hvis din kæreste lider af klaustrofobi, kan du vise hende, at det er ufarligt, hvis du låser dig inde i et lille rum og kommer ud igen. Hvis du selv sætter dig i situationer, som din bekendte vil være angst for, viser du, at det i virkeligheden ikke er farligt, lyder Linda Sørensens råd.

Gør ikke det beskidte arbejde

Selv om det er nærliggende at være helten, der skaffer edderkoppen af vejen, kører en omvej for at undgå en mørk tunnel eller tager med barnet i svømmehal, kommer der intet godt ud af at undgå kontakten med det, man frygter.

»Når man gør det, er man med til at fastholde dem i angsten,« siger Linda Sørensen og erkender, at man risikerer at blive upopulær, når man prøver at hjælpe. 

Fokuser på gevinsterne

Et sidste trick kan være at tænke på de ting, man kan få ud af at bekæmpe sin angst.

»Mange har haft en angst for at flyve, men når fordelen ved at kunne klare det bliver stor nok, er det nemmere at overvinde frygten,« siger Linda Sørensen.

Derfor kan det være en hjælp at italesætte de mulige gevinster.

Se, hvad vi ellers skriver om: #fobi, #edderkopper og #angst