Sådan håndterer du det, når dit vennepar bliver skilt

Ved en skilsmisse skal vennerne også tit deles, og her kan der opstå en forventning fra den ene part i skilsmissen om, at man automatisk er på deres side. Det må du også være i nogle situationer, men det er vigtigt, at du er tro over for dig selv og dine egne holdninger. Samvirke har fået chefpsykolog hos Psykiatrifonden, Michael Danielsen, til at give os tre råd til, hvordan man tackler en nær vens eller et nært vennepars skilsmisse.

Man skal fokusere på at være en opbakning og støtte i den svære situation for sin ven uden at blive suget ind i hele det cirkus, en skilsmisse kan være.

Det er i orden at vælge side

Holder du med den, du har den tætteste relation til, eller den, du har kendt længst, er det en naturlig reaktion, fortæller Michael Danielsen, der er chefpsykolog i Psykiatrifonden. 

Man behøver ikke nødvendigvis forholde sig neutral, hvis to af ens venner går fra hinanden. Som ven tager man ofte parti i en skilsmisse, eller man kan i nogle tilfælde blive tvunget til at tage parti, hvis vennernes brud ikke er så rent, som man kunne ønske, og da man netop ofte har en større tilknytning til den ene af de to parter, er det meget naturligt, at kontakten til den anden kan ebbe ud efter en skilsmisse.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Vær tro mod dig selv 

Omvendt kan det også forholde sig sådan, at ens vennepar begge er nogle mennesker, man er nært knyttet til, og hvis selskab man sætter pris på. En skilsmisse mellem to mennesker, som begge er en af de vigtige eller bærende relationer i ens liv, kan have store konsekvenser for ens eget liv, da man nu skal til at omstille sig og navigere i det nye forhold. 

”Her er det vigtige som ven at være skarp og tro mod sig selv. Man skal stå ved sine holdninger, meninger og behov i den sammenhæng og i en højere grad end normalt udtrykke sig klart og tydeligt i forhold til parrets forventninger til en som ven,” siger Michael Danielsen.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Lad dig ikke presse

I de meget voldsomme tilfælde kan man opleve, at der opstår en forventning hos den ene eller hos begge parter om, at man skal være illoyal over for den anden, et menneske, som man måske slet ikke har noget udestående med, men som er en person, man har sympati for eller holder meget af.

”Som ven bør man gøre op med sig selv, hvad det er, man har behov for at sætte ord på, og hvad ens grundlæggende holdning til skilsmissen er. Det er vigtigt at være opmærksom på, at man ikke bliver forledt til tale om den anden part på en måde, som man dybest set ikke synes er i orden,” siger Michael Danielsen.

Man skal altså passe på ikke at blive medløber i den ene parts håndtering af en skilsmisse. I stedet skal man fokusere på at være en opbakning og støtte en svær situation for sin ven uden at blive suget ind i hele det cirkus, en skilsmisse kan være.

Læs mere om