Sådan handler man med aktier

Nogle år er der gode afkast på aktier, og så begynder almindelige folk at interessere sig for at investere penge på den måde. Aktiehandel er ikke helt ligetil, men Hans Peter Christensen, direktør for Uvildige.dk, giver her råd til dig, der overvejer at handle med aktier.
Aktietal en masse på sort tavle

Sæt dig godt ind i sagerne, før du begynder på aktiehandel, lyder et af rådene fra Uvildiges direktør.

Hvad kan jeg opnå ved at handle med aktier?

Du kan forhåbentlig opnå et større afkast, end hvis pengene står på en konto i banken.

Fordi aktierne er en ejerandel af en virksomhed, som har en interesse i at tjene penge. Som aktionær løber man en risiko ved at investere, ofte bliver man belønnet for at påtage sig den risiko, hvis firmaet klarer sig godt.

Kan alle handle med aktier?

Ja. Hvis du har pengene til at investere, er der ikke noget i vejen for at handle aktier.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Hvad skal jeg bruge for at handle med aktier? 

Du skal bruge et aktiedepot. Sådan et kan du oprette enten i egen bank eller hos en onlineudbyder.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Hvilke udgifter er der ved at handle med aktier?

Depot: Det svinger fra sted til sted, men det koster typisk under 100 kroner om året at have et aktiedepot. Et depot kan også være gratis. Det afhænger af din banks eller din onlineaktiehandlers priser. 

Kurtage: Gebyr og afgift, som banken tager for at handle med aktier for dig. Den er lavere på netbank og som regel billigere endnu hos en onlineudbyder. 

For danske aktier er en kurtagesats på 0,15 % med en minimumskurtage på 29 kroner ikke ualmindelig på netbank. Prisen er højere hvis banken skal handle for dig.

Veksling: Køber du udenlandske aktier, skal du også være opmærksom på, at banken tager sig betalt for at veksle til en anden valuta. Samtidig er der tit et højere depotgebyr, når der er tale om udenlandske aktier.

Hvilke aktier kan jeg købe?

Alle aktier, der er til salg på børsen, kan købes, hvis du har penge til dem. 

Ikke alle aktier er dog børsnoterede. Familieejede virksomheder som eksempelvis LEGO er ikke noteret på børsen, og du kan derfor ikke købe aktier i LEGO.

Nybegyndere vil nok oftest holde sig til de mest populære aktier, da de er nemmest at finde information om, og risikoen for en helt skæv prissætning er mindre. Det skyldes, at der ofte bliver handlet med den specifikke aktie, og dermed er der mange, der er med til at sætte prisen.

Hvad koster en aktie?

Kursen på aktien bestemmer prisen, men ingen har det rigtige svar på, om det er den rigtige pris at købe til. Kursen bliver bestemt af udbud og efterspørgsel. På en måde kan man sige, at prisen bestemmes af, hvor godt eller skidt det går for en virksomhed. Når det går bedre end forventet, er der flere, der vil købe – og så stiger prisen. 

Prisen på aktier svinger meget, nogle koster få ører og andre flere tusind. Men om det er dyrt eller billigt afhænger af, hvor mange aktier er er udstedt og i hvilken stykstørrelse. Virksomheden kan ændre stykstørrelsen og dermed prisen, så får du flere eller færre aktier. Ved sådan en ændring mister eller tjener du ikke noget.

8 gode råd til dig, der vil handle med aktier

  1. Sæt dig grundigt ind i, hvordan aktier fungerer
  2. Spred din investering ud i stedet for at satse hele butikken på ét firma 
  3. Handl ikke på baggrund af staldtips fra eksempelvis forum’er på nettet
  4. Se aktier som en langsigtet investering, eksempelvis til din pension
  5. Lav en strategi for din investering, og hold den
  6. Invester dele af dine penge med nogle års mellemrum, for markedet går op og ned
  7. Virksomheder, der har været på børsen i mange år, er som regel en sikrere investering
  8. Vær opmærksom på, at aktier indebærer en forholdsvis høj risiko, og du er ikke 100 % sikker på at få dine penge igen