Sådan gør du dit køkken miljøvenligt

Grønt køkken er lig med sparede penge. Ved at bringe den grønne tankegang ind i dit køkken, kan du spare på el-regningen og samtidig gøre miljøet og dermed klimaet en tjeneste.

Erstat det gamle køleskab med et nyt og energibesparende


Undersøg hvilken energiklasse dit køleskab tilhører. Ofte vil det
kunne betale på den lange bane at kassere det strømgurglende kølemonster
med et moderne og energibesparende af slagsen.

Anskaf en gammeldags trykkoger 

Mormor
havde fat i noget, da hun trykkogte oksestegen. Ikke nok med at det
sparer tid at spærre kødet eller suppen inde under glohedt tryk, det
sparer også energi. Helt op til 70 % af den normale mængde.

Indfør en køkkenmødding

Genbrug
husholdningsaffaldet. En undersøgelse fra Californien har konkluderet,
at man kan reducere sin affaldsudledning med 70 % ved at kompostere sit
organiske affald. Kompostormene tager skraldet for dig.

Udnyt varmen fra ovn og komfur maksimalt

Sørg
altid for at bruge en gryde, der passer på blusset, så mister du ikke
værdifuld energi. Sluk ovnen og lad eftervarme tilberede din ret færdig.

Spis i sæson

Det er godt
at spise sæsonens produkter. Vent med vindruerne til sommeren og husk
rodfrugterne om vinteren.

Brug friske råvarer, der kun bruger lidt emballage

Skær
ned på turene til skraldeskakten ved at undgå at cellofanplast, pap og
flamingo hober sig op i din skraldespand. Vær bevidst om indpakningen,
når du køber ind og køb i højere grad friske råvarer, der bruger en
minimal mængde emballage, der forurener mindre.

Genbrug skabe, låger og paneler til nyt køkken 

Danskerne
bruger mange millioner på nye køkkener hvert år, men der er penge at
spare, hvis man i stedet genbruger skabe, låger, paneler, der allerede
har modstået tidens tand, og som naboen nok ikke har. Brug
annoncemarkederne til at gå på udkig eller til at afsætte.

Anvend miljøvenlige rengøringsmidler

Køkkenet
er det af hjemmets rum, der skriger oftest på rengøring. Det kræver
godt med sæbe og rengøringsmidler. Man kan med fordel udskifte
industriproducerede kemiske væsker med hjemmelavede og knap så farlige
udgaver. En blanding af husholdningseddike og bagepulver kan for
eksempel klare meget.

Undgå færdigmad, og lav din mad selv

Lav
selv maden i stedet for at spise færdigmad. På måde undgår du
belastende forarbejdsningsled og energislugende dybfrost. Sidegevinsten
er også, at du har bedre styr på, hvad der egentlig er i din mad af
E-numre og tredje krydderier og bliver lidt af en amatørkok.

Køb køkkenudstyr, der holder længe

Lad
være med at smide penge efter billige grydeskeer og spartler, der
knækker efter mødet med de lynstegte grønsager eller vællingen. Køb
kvalitet. Gode solide materialer som støbejern har tidens tand svært ved
at mærke. På den måde udskiftes der færre gange, og du sparer dig selv
for ærgrelsen over at have købt noget juks.

Se, hvad vi ellers skriver om: #miljø, #bæredygtighed, #gode råd, #køkken og #køkkenråd